Jupiter komende weken extra groot en helder aan de hemel

Foto: CC0 via Pixabay

Jupiter is de komende tijd extra goed zichtbaar, meldt Weeronline. Aanstaande vrijdag staat de grootste planeet van ons zonnestelsel op één lijn met de aarde en de zon. Doordat ze dan ook relatief dicht bij elkaar staan, lijkt Jupiter “extra groot en helder”.

Dat is ook al het geval voordat de zon en de twee planeten met elkaar in een lijn staan, en in de weken daarna, aldus de meteorologen van het weerbureau.

“Jupiter verschijnt aan de hemel als een opvallend heldere ster en is met het blote oog makkelijk te herkennen”, beschrijft Weeronline. Met een verrekijker zouden ook de vier grootste manen van de planeet zichtbaar moeten zijn. Rond Jupiter draaien honderden rotsen waarvan er 79 als maan worden beschouwd. De grootste vier heten Europa, Io, Ganymedes en Callisto.

Er is volgens Weeronline volop gelegenheid om Jupiter te zien. Voor vrijdag 20 augustus kan dat het beste in het latere deel van de nacht en in de vroege ochtend. In de periode daarna is de grote planeet beter te zien op de late avond en aan het begin van de nacht.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden