Recordaantal van 421 nieuwe coronabesmettingen in provincie, waarvan 374 uit gemeente Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn 421 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gemeld. Dat blijkt donderdagmiddag uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het aantal besmettingen neemt fors toe in de afgelopen dagen. Vorige week donderdag werden 37 nieuwe besmettingen gemeld.

In de gemeente Groningen werden 374 personen positief getest, dat zijn 156 meer besmettingen dan gisteren.  Niet eerder waren er in één dag zo veel positieve tests in de noordelijke studentenstad. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Westerkwartier (16), Eemsdelta (6), Het Hogeland (4), Westerwolde (2) en Stadskanaal, Veendam en Oldambt (1). Ook zijn er acht besmettingen, waarvan de gemeente onbekend is.

In de provincie Groningen werden geen sterfgevallen en ziekenhuisopnames gemeld als gevolg van het coronavirus.

Landelijk

Bij het RIVM zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend 5475 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds 14 mei. Dat zijn zorgwekkende cijfers en 1787 meer dan woensdag. In de afgelopen week werden 16.153 bevestigde besmettingen gemeld en gemiddeld 2.308 positieve tests dagelijks geregistreerd.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 196 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 90 op de IC. afgelopen 24 uur zijn negen patiënten met corona opgenomen op een verpleegafdeling en één persoon op de intensive care. Dat was de eerste opname in drie dagen. In de ziekenhuizen liggen nu 278 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Als er door het snel oplopend aantal besmettingen nieuwe maatregelen nodig zijn dan kondigt het kabinet die morgen aan, zegt demissionair minister De Jonge. De stijging komt mede door de oprukkende deltavariant. Bovendien laten meer mensen die discotheken en nachtclubs willen bezoeken zich testen. Daardoor komen meer besmettingen aan het licht.

Veel besmettingen zijn terug te leiden tot horeca in bijvoorbeeld steden als Groningen, Amsterdam en Enschede.

Spoedadvies

Vanwege de snelle stijging heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) het Outbreak Management Team (OMT) om een spoedadvies gevraagd. De Jonge wil weten hoe deze cijfers geduid kunnen worden en duidelijkheid of de doelen van het kabinet, zoals het beschermen van kwetsbare mensen en het laag houden van het aantal bezette ziekenhuisbedden, op de korte termijn in gevaar komen.

Het spoedadvies komt mogelijk vandaag. Afhankelijk daarvan besluit het kabinet waarschijnlijk morgen tot nieuwe maatregelen, gezien de snel stijgende besmettingscijfers.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden