Fietsers volgen spoor van kunstenaars De Ploeg langs Nederlands grootste e-bikeroutenetwerk

Foto: © Hanne van der Velde

Afgelopen woensdag werd het het officiële startsein gegeven voor het grootste e-bikeroutenetwerk van Nederland door Mirjam Wulfse, gedeputeerde van de provincie Groningen. De routes werden ingewijd met een fietstocht van het Groninger Museum in Groningen naar Landgoed Verhildersum in Leens.

Projectleider Lenny Bulthuis fietste samen met Ellen Kiewiet, theatermaakster, zangeres en adviseur bij de gemeente Eemsdelta, en sprak onderweg met haar over de plekken die de kunstenaars van De Ploeg inspireerden en dierbaar waren.

De route vertrok vanaf het Groninger Museum, waar nu een tentoonstelling over Ploegschilder Alida Pott te bewonderen is, en voerde onder meer langs recent geplaatste borden met informatie over De Ploeg aan de Wolddijk en Winsum.

Daarna werden het toekomstige Kunstcentrum De Ploeg in Wehe-den Hoorn en het geboortehuis van H.N. Werkman in het centrum van Leens bezocht. De finish was bij Museum Landgoed Verhildersum, waar de expositie Met verve, de wereld van Henk Melgers momenteel te zien is.

Gronings expressionisme van kunstkring De Ploeg

Een eeuw geleden zorgde kunstkring De Ploeg voor een spectaculaire vernieuwing in de landschapsschilderkunst. De expressionistisch schilderende kunstenaars zetten velden, bomen en luchten in vuur en vlam. Ze portretteerden de idyllische Groninger dorpjes met hun uit baksteen opgetrokken kerken en het omringende land met de geploegde akkers en het rijpe graan. Hun inspanningen leidden tot oogverblindende doeken waarop gele luchten en paarse paarden staan afgebeeld. Veel van deze bijzondere doeken zijn te zien in de collectie van het Groninger Museum.

Buiten de museummuren

Dankzij de Ploeg-informatieborden van het project ‘In het spoor van De Ploeg’ is een aantal van deze indrukwekkende werken inmiddels ook buiten de museummuren te bewonderen. Een routeboekje en routekaart gidsen mensen aan de hand van fietsknooppunten door het Groninger landschap.

De tocht is ook te fietsen met de RoutAbel-app, die dient als navigatie en onderweg meer informatie over De Ploeg geeft. De digitale routes wijken op sommige plekken af van het fietsknooppuntennetwerk en brengen de e-biker langs meer bijzondere Ploeglocaties.

Twaalf e-bikeroutes

De Ploeg e-bikeroutes zijn te vinden op inhetspoorvandeploeg.nl. Er zijn nu zes routes te fietsen en vanaf het voorjaar van 2022 telt ‘In het spoor van De Ploeg’ twaalf e-bikeroutes door Stad en Ommeland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen