Aantal coronapatiënten op de intensive care afgenomen

Foto: Jan Buurma

Het aantal coronapatiënten op de intensive care afdelingen van de ziekenhuizen is afgelopen week afgenomen, zowel in Noord-Nederland als landelijk. Dat meldt het AZNN, het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland donderdag.

Op dit moment liggen er in totaal 49 Covid-patiënten op de IC’s in Noord Nederland, waarvan 24 in de Groningse ziekenhuizen, 16 in Friesland en 9 in Drenthe, waarbij 19 patiënten zijn overgenomen vanuit andere regio’s. De afgelopen weken lag het aantal Covid-patiënten op de IC in Noord-Nederland gemiddeld rond de 70.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 73 Covid-patiënten, waarvan 22 in Groningen, 32 in Friesland en 19 in Drenthe. Van deze patiënten zijn er 7 afkomstig van buiten de noordelijke regio.

‘Zwarte scenario lijkt van de baan’

Door de afname in het aantal besmettingen in Noord-Nederland is een belangrijke afname te zien van de druk op de ziekenhuizen. De dreiging van het zogenoemde ‘zwarte scenario’ lijkt hiermee volgens het AZNN van de baan.

De ruimte die ontstaat wordt vooral gebruikt voor de non-Covid zorg die binnen zes weken moet worden geleverd om gezondheidsschade te voorkomen. De regionale reguliere zorgachterstanden worden gezamenlijk weggewerkt, rekening houdend met het aandeel Covid-zorg, dat de noordelijke ziekenhuizen moeten leveren in landelijk verband (LNAZ).

Opkomst vaccineren hoog

Het AZNN signaleert een hoge opkomst voor het vaccineren in Noord-Nederland. De komende weken is de verwachting dat het vaccinatieprogramma, aanzienlijk versneld. De bedoeling is volgens het zorgnetwerk nog steeds dat voor 1 juli alle volwassenen die dat wensen tenminste een eerste prik hebben gehad.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden