Kappers, andere contactberoepen, rijscholen mogen weer en winkelen op afspraak

Foto: Knippen & Zo

Kappers, schoonheidsspecialisten en mensen met andere contactberoepen kunnen zich opmaken voor een aantal drukke dagen. Na bijna drie maanden gesloten te zijn geweest mogen ze woensdag weer aan de slag.

Telefoons stonden roodgloeiend de afgelopen dagen en de wachttijd voor een knipbeurt loopt op tot enkele weken. Ook bij de schoonheidsspecialisten stromen de agenda’s vol.

Schoonheidsspecialisten werken één-op-één en op afspraak, met een registratieplicht en in aparte behandelruimtes. Bij een gezichtsbehandeling mag de klant het mondkapje afdoen als hij of zij eenmaal in de stoel zit.

Kappers werken ook op afspraak en moeten onderling en van klanten 1,5 meter afstand kunnen houden. Verder moeten klanten niet te vroeg voor hun afspraak komen, om te voorkomen dat er teveel mensen tegelijk aanwezig zijn.

Rijscholen

Rijschoolhouders beginnen ook woensdag weer met het geven van rijlessen en het afnemen van praktijkexamens, nadat het demissionair kabinet vorige week versoepelingen bekendmaakte van de coronamaatregelen. Deze week staan ongeveer 5500 praktijkexamens gepland, maar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verwacht dat veel kandidaten hun auto-examen zullen uitstellen omdat ze sinds december niet hebben kunnen lessen.

Het CBR heeft mogelijk gemaakt dat kandidaten met een reservering tussen 3 maart en 2 april het examen kunnen verplaatsen. Ze krijgen voorrang op kandidaten die nog geen examen hebben gereserveerd. Hiervoor houdt het CBR tot en met mei plekken vrij. Kandidaten en opleiders zijn hierover geïnformeerd.

De circa 5500 praktijkexamens betreffen ook onder andere motor- en brommerexamens. Deze kandidaten hebben de afgelopen periode wel kunnen oefenen, omdat de beperkingen voor hen niet golden.

Het totaal aantal uitgestelde theorie- en praktijkexamens is opgelopen tot meer dan 600.000. Nieuwe kandidaten die nog geen examen hadden gereserveerd, moeten rekening houden met een wachttijd van twintig weken tot een half jaar. Dat geldt vooral voor de praktijkexamens voor auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen.

Winkelen op afspraak

Winkelen op afspraak is vanaf vandaag mogelijk. Dat houdt in dat winkels open mogen voor twee klanten per tien minuten. De Action, modezaak WE en Gamma gaan het doen, maar IKEA, Hornbach en H&M blijven gesloten.

Bij de Action hebben twee klanten tien minuten de tijd om spulletjes uit te zoeken. Zodra jouw tijdslot begint, gaat in de winkel muziek spelen, en om de zoveel minuten hoor je hoeveel tijd je nog over hebt. Een bestelling komen ophalen, mocht al. Nu mag je als klant ook weer naar binnen.

De basisregels van het ‘nieuwe winkelen’:

  • Per verdieping maximaal twee klanten
  • De klant moet zich ten minste vier uur tevoren hebben aangemeld
  • Het bezoek duurt minimaal tien minuten (om te voorkomen dat er toch contact is tussen klanten die elkaar snel afwisselen)
  • De nieuwe regels zijn fijn voor de kleinere boekhandels, kledingboetiekjes en cadeauwinkels, maar de grote ketens hebben het er lastig mee.

Action heeft gekozen voor vier tijdslots van 10 minuten in een uur. Omdat er twee klanten tegelijk aanwezig mogen zijn, betekent dat acht klanten per uur. Doordat niet alle 60 minuten zijn volgeboekt, hebben zij na die 10 minuten winkelen rustig de tijd om af te rekenen en de winkel te verlaten, legt een woordvoerder uit.

Reserveren kan alleen online en steeds voor twee dagen vooruit.

Jongeren mogen weer teamsport beoefenen

Jongeren tot en met 26 jaar mogen weer buiten sporten op buitensportterreinen en hoeven tijdens het sporten de onderlinge 1,5 meter afstand niet in acht te nemen.

Dat mag alleen met teamleden van de eigen club. Wedstrijden tegen andere clubs worden niet gespeeld. De kleed- en doucheruimtes en kantines blijven gesloten.

Lees ook: Persconferentie: Enkele versoepelingen aangekondigd

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden