Persconferentie: Enkele versoepelingen aangekondigd

Foto: Jan Buurma

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge gaven dinsdagavond 23 februari een persconferentie. En ze kwamen met een beetje goed nieuws.

Komende zaterdag 27 februari is het precies een jaar geleden dat de eerste patiënt met het coronavirus bekend werd. Daar begon demissionair president Mark Rutte de persconferentie mee dinsdagavond

Het was het begin van een bizarre periode die nog steeds niet voorbij is. We zijn volgens Rutte op weg naar stapsgewijze meer ruimte en minder beperkingen.

We zitten in een ongelooflijke lastige fase. De druk op de ziekenhuizen en verpleeghuizen is nog steeds hoog en we staan aan het begin van de derde golf.

Hoe langer het duurt hoe zwaarder dit valt. ‘We zijn het aardig zat aan het worden’, volgens Rutte. Horeca en winkels hebben het water aan de lippen of er over heen. ‘Het schuurt en knelt, piept en kraakt’.

Volgens Rutte komen we in de fase om een klein beetje meer risico te kunnen nemen, maar met de Britse variant wel degelijk in het achterhoofd.

De vier versoepelingen zijn:

  • Openstelling van voortgezet onderwijs en gedeeltelijke middelbaar onderwijs. Volgens het OMT is het veilig en verantwoord voor leerlingen en docenten. Per 1 maart gaan de scholen weer open. Voor het voortgezet onderwijs geldt 1 dag per week en zoveel meer als verantwoord is met anderhalve meter afstand. Voor het MBO geldt 1 dag per week. De eerdere uitzonderingen blijven van kracht. Als er dus iemand besmet blijkt te zijn, gaat de hele klas in quarantaine en iedereen met wie ze contact hebben gehad binnen de school. De uitzonderingen voor examen- en praktijkklassen blijven van kracht.
  • Contactberoepen zoals kappers mogen vanaf 3 maart weer open. Dat geldt ook bijvoorbeeld dat pedicures, schoonheidsspecialisten, rij-instructeurs en masseurs weer aan het werk mogen. De enige uitzondering zijn de sexwerkers. Reserveren en een checkgesprek vooraf is verplicht om de gevaren zo klein mogelijk te houden. “Het openstellen van de contactberoepen is belangrijk voor de ondernemers én de klanten. Doordat het één op één contact is dat niet vaak plaatsvindt, is het veilig genoeg,” aldus Rutte. Het dragen van een mondkapje is verplicht, en als het mogelijk is dan altijd anderhalve meter afstand houden.
  • Winkelen op afspraak: Vanaf 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal 2 klanten tegelijk in de winkel zijn. Klanten moeten zich 4 uur van tevoren hebben aangemeld. Een bezoek duurt minimaal 10 minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen. Daarbij blijven natuurlijk de basisregels gelden zoals de mondkapjesplicht, 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten. Vooral voor de kleinere winkels biedt dit mogelijk enige uitkomst.
  • Verruiming voor jongeren en jongvolwassenen tot en met 26 jaar worden teamsporten weer toegestaan. Mensen tot en met 26 jaar mogen vanaf 3 maart met meer dan 2 personen samen buiten sporten op sportaccomodaties. Niet in competitieverband, maar wel met het eigen team. Tijdens het sporten hoeft er geen 1,5 meter afstand gehouden te worden.

‘We doen hiermee iets heel spannends’, aldus Rutte. ‘Het is niet gratis en onomkeerbaar’.

Oproep aan Nederlanders

Rutte wil met elke Nederlander persoonlijk afspreken dat de verruimming betekent dat we ons extra goed aan de basisregels houden en goed verantwoordelijkheid nemen. ‘Uw gedrag doet er toe’.

De risico’s die we met de verruimingen nemen, vragen om extra aandacht voor het naleven van de basisregels. Dit geldt voor de hygiëneregels zoals handen wassen, niezen in de elleboog en het dragen van een mondkapje waar dit moet, voor de regels voor 1,5 meter afstand houden en drukte vermijden. Ook testen en thuisblijven bij milde klachten en na een positieve test samen met huisgenoten in quarantaine doen ertoe, juist nu.

Zo krijgen we volgens Rutte corona onder controle en stap voor stap meer ruimte.

De avondklok blijft gelden tot en met 15 maart en dat geldt ook voor het ontvangen van 1 gast thuis.

Op maandag 8 maart vindt een nieuwe persconferentie plaats waarbij gekeken wordt of er meer versoepelingen mogelijk zijn.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden