92 nieuwe coronabesmettingen in provincie, waarvan 36 in de gemeente Groningen

Foto: Publiek Domein

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontving 92 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur uit de provincie Groningen. Dat blijkt uit de cijfers zondagmiddag van het RIVM. Er zijn geen personen overleden als gevolg van het coronavirus gemeld.

Zaterdag was er sprake van een technische computerstoring waardoor de cijfers niet actueel waren. Onbekend is hoeveel van de zondag gerapporteerde besmettingen eigenlijk bij de dagcijfers van zaterdag horen. Door ict-problemen bij de GGD’en waren de cijfers zaterdag incompleet. Mogelijk is een heel klein deel van de meldingen nog niet verwerkt, zei een woordvoerster van het ministerie van VWS zondag.

In de gemeente Groningen werden 36 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Stadskanaal (14), Westerkwartier (10), Westerwolde (8), Midden-Groningen (7), Het Hogeland (6), Oldambt (4), Loppersum en Pekela (3) en Delfzijl (1). In de overige gemeenten werden geen nieuwe besmettingen vastgesteld.

Een persoon uit de gemeente Stadskanaal werd opgenomen in het ziekenhuis.

Landelijk

Het RIVM heeft 10.211 positieve coronatesten geregistreerd. Dit dagcijfer geeft waarschijnlijk een vertekend beeld, omdat zaterdag een gedeelte van de cijfers ontbrak door een storing. Die data zijn alsnog toegevoegd aan de rapportage van zondag, legde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) eerder uit.

Het RIVM meldde zaterdag 8669 positieve testuitslagen, een getal dat een dag later iets was bijgesteld tot 8664. In werkelijkheid waren het er dus meer, doordat de cijfers incompleet waren.

Het aantal besmettingen steeg afgelopen week verder, ondanks de aangescherpte coronamaatregelen. Die gingen op de avond van woensdag 14 oktober in. Vrijdag registreerde het RIVM 9996 positieve testen.

Ziekenhuizen

Het afgelopen etmaal is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen toegenomen met 32. Daarmee is het totaal aantal besmette mensen dat nu in een ziekenhuis wordt behandeld opgelopen tot 2147, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen nu 490 coronapatiënten, 11 minder dan een dag ervoor. Dat is inclusief twee patiënten die in Duitsland zijn. Daarnaast liggen er 419 andere patiënten op de ic’s, 12 minder dan zaterdag.

Buiten de intensive cares, op de verpleegafdelingen, liggen nu 1657 coronapatiënten, 43 meer dan gisteren.

Overleg kabinet

Op het Catshuis overlegt een deel van het kabinet onder leiding van premier Mark Rutte weer informeel met deskundigen onder wie Jaap van Dissel van het RIVM over de aanpak van de coronacrisis. Dinsdag is het twee weken geleden dat het kabinet een gedeeltelijke lockdown afkondigde.

Sindsdien steeg het aantal besmettingen snel. Er worden al meer dan 10.000 positieve testen per dag gemeld. Als het besmettingscijfer niet daalt zullen aanvullende stappen nodig zijn. Daarvoor liggen alle scenario’s op tafel, aldus Rutte.

Maar mogelijke effecten van de gedeeltelijke lockdown zijn volgens het kabinet pas in de loop van deze week te zien.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden