RIVM: ’69 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen; waarvan 45 in gemeente’

Foto: Publiek Domein

In de provincie Groningen is het aantal coronabesmettingen met 69 nieuwe besmettingen toegenomen sinds woensdag. De meeste nieuwe besmettingen zijn met 45 toegenomen in de gemeente Groningen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het RIVM.

In totaal zijn nu 1231 mensen uit de gemeente Groningen besmet (geweest) met het coronavirus sinds het begin van de pandemie. Over de gehele provincie is dit aantal opgelopen naar 1871 infecties.

De meeste nieuwe besmettingen werden na Groningen vastgesteld bij inwoners van de gemeente Westerkwartier (8). Ook werden er besmettingen gevonden bij inwoners van de gemeenten Oldambt (6), Midden-Groningen (4) en Het Hogeland (5). In Veendam werd één persoon positief getest.

Landelijk

Landelijk is het aantal coronabesmettingen tussen woensdagochtend en donderdagochtend met 3252 gestegen. Dat is iets minder dan woensdag, toen het aantal bevestigde coronagevallen met 3294 toenam in de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 20.000 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal sterfgevallen steeg donderdag met dertien, evenveel als op dinsdag en woensdag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

Het totale aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen daalde in 24 uur iets, van 701 tot 691. Van de patiënten liggen er 152 op de intensive cares, twee meer dan woensdag. Op verpleegafdelingen liggen 539 mensen met Covid-19, 12 minder. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte de nieuwe cijfers donderdag bekend.

Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers voorziet ondanks de lichte daling dat het aantal coronapatiënten nog wel verder zal toenemen. De prognose voor de korte termijn van het LCPS is een stijging tot 750 patiënten op verpleegafdelingen en 175 patiënten op de intensive care.

Om de druk op ziekenhuizen met relatief veel coronapatiënten te verlichten, worden sinds vorige week weer patiënten verplaatst naar andere delen van het land, zoals ook gebeurde tijdens de eerste golf van besmettingen die het land overspoelde. Het afgelopen etmaal zijn 11 patiënten overgebracht naar een ander ziekenhuis.

Tijdens de eerste golf kwam de reguliere zorg vrijwel helemaal stil te liggen. Dat willen ziekenhuizen nu zo veel mogelijk voorkomen. Toch valt nu al niet te ontkomen aan het afzeggen van “planbare zorg”. Ziekenhuizen staan voor een “fors probleem”, zegt Kuipers daarover. In het hele land zullen ziekenhuizen zich volgens hem genoodzaakt zien om niet-acute behandelingen uit te stellen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen