GGD Groningen: Stijging met 467 nieuwe coronabesmettingen in provincie

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn 467 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus vastgesteld in de afgelopen week. Dat blijkt uit de wekelijkse update woensdag van de GGD.

Ruim de helft (57 procent) van de positief geteste personen is tussen de 18 en 24 jaar. Drieëntwintig personen met een nieuwe besmetting zijn jonger dan 18 jaar, waarvan twee jonger dan 12 jaar.

Vier procent van de nieuwe besmettingen had een vermoedelijke besmettingsbron in het buitenland. Bij meer dan de helft van de nieuwe besmettingen lag de vermoedelijke bron in de thuissituatie en bij ongeveer een derde bij sociale activiteiten, zoals feesten, horecabezoek en vrijetijdsbesteding zoals sport en studentenactiviteiten.

Er is een forse stijging te zien in het aantal nieuwe besmettingen ten opzichte van de voorgaande weken, meldt GGD Groningen. Vooral in de groep jong volwassenen tussen de 18 en 24 jaar worden veel besmettingen gezien. Ongeveer 70 procent van de personen met een nieuwe besmetting woont in de stad Groningen.

Verspreiding van virus voorkomen

Het is volgens de GGD van groot belang dat personen die positief getest zijn op het coronavirus, contact met anderen vermijden (isolatie) en dat personen die in nauw contact zijn geweest met een coronapatiënt zich aan de quarantaineadviezen (10 dagen thuisquarantaine gerekend vanaf het laatste contactmoment) houden. Op deze manier wordt verspreiding van het virus voorkomen.

Sinds het begin van de epidemie is bij 1.367 personen in de provincie Groningen COVID-19 vastgesteld. In de afgelopen week werden 5.630 personen getest op de testlocaties in Groningen en Veendam. Daarvan waren 333 personen positief. Er zijn geen overlijdens als gevolg van een bewezen corona-infectie bij gekomen. Het totaal aantal overledenen blijft staan op 19.

In de provincie Groningen zijn sinds dinsdag 85 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Daarvan zijn er 61 in de stad Groningen.

De stad Groningen staat daarmee op de vijfde plek in de lijst van plaatsen met de meeste nieuwe besmettingen. Alleen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kwamen er meer besmettingen bij.

Provincie Groningen naar alarmfase ‘zorgelijk’

De provincie Groningen gaat naar verwachting eind van de week van alarmfase ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’. Dat hebben bronnen bevestigd aan de NOS. Het gaat om de veiligheidsregio’s Groningen, Gooi- en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Flevoland en Zuid-Holland-Zuid. De maatregelen worden naar verwachting vrijdag aangekondigd.

Een regio wordt ingedeeld in de categorie ‘zorgelijk’ als er meer dan 7 positief geteste mensen per 100.000 inwoners zijn. In Groningen ligt deze signaalwaarde al meerdere dagen boven deze waarde (woensdag op 14.5).

Met deze regio’s wordt op dit moment gesproken door het kabinet. Het is nog onbekend wat de maatregelen precies zullen zijn.

Momenteel geldt voor zes regio’s in het westen van Nederland de alarmfase zorgelijk. Daar gelden sinds zondag de extra coronamaatregelen, zoals alle horecagelegenheden om 1.00 uur ’s nachts dicht. Om middernacht moet de muziek uit en mag er niemand meer naar binnen.

De maximale groepsgrootte is in die regio’s 50 personen, zowel binnen als buiten. Een uitzondering wordt gemaakt voor onder andere uitvaarten, religieuze bijeenkomsten, demonstraties en theatervoorstellingen.

Landelijk

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is gestegen tot 100.597. Dat is een toename van 2.357 ten opzichte van dinsdag, een nieuw dagrecord.

Op dinsdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2250 positieve tests. In de afgelopen zeven dagen testten meer dan 14.000 mensen positief op het coronavirus.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend met 32 en het aantal sterfgevallen met vijf. Die gegevens komen soms met wat vertraging binnen.

Er liggen 104 coronapatiënten op de intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn er dertien meer dan dinsdag.

Omdat de druk op de reguliere zorg in sommige regio’s toeneemt, zijn veertien coronapatiënten verplaatst naar ziekenhuizen buiten de eigen regio. Hierbij gaat het om één IC-patiënt. “De verwachting is dat in de komende dagen het aantal opgenomen patiënten en daarmee de verzoeken tot verplaatsing, nog beduidend zullen toenemen”, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden