Veel eenzijdige ongevallen met oudere fietser

Foto: De Redactie

Bijna een derde van fietsers en bromfietsers die gewond raken bij een ongeval in de provincie Groningen is 70 jaar of ouder. Daarnaast zijn er relatief veel ongevallen met bromfietsen of (snor)scooters onder 16- en 17-jarigen.

Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG, het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN) en de provincie Groningen naar verkeersongevallen onder fietsers, voetgangers, bromfietsers en snorscooterrijders in onze provincie.

In de provincie Groningen belandden tussen 2014 en 2018 in totaal 1559 voetgangers, fietsers, snorscooterrijders en bromfietsers door een ongeval in een ziekenhuis. Van deze ongevallen vond 85 procent plaats binnen de bebouwde kom en in de stad Groningen.

Fietsongelukken

In de hele provincie kwamen ongevallen met de fiets (75%) het vaakst voor. Daarna volgden voetgangers (12%) en snorscooters (10%). Bij 59% van alle ongevallen was er geen andere weggebruiker bij betrokken.

De belangrijkste oorzaken van de ongevallen zijn: geen voorrang verlenen (14%), alcohol- of drugsgebruik (11%), de fiets of scooter niet onder controle hebben (9%) of een aanrijding met een andere weggebruiker (9%).

Verschil in leeftijd en letsel

Jonge kinderen zijn vooral betrokken bij ongevallen met andere weggebruikers, blijkt uit het onderzoek. Vaak steken ze plotseling over en krijgen of geven ze geen voorrang.

Bij oudere verkeersdeelnemers komen vaker eenzijdige ongevallen voor. Zestig-plussers zijn relatief vaak betrokken bij een eenzijdig ongeval, waarbij ze ernstig gewond raken. Een licht ongeval kan bij hen al ernstige verwondingen opleveren.

Jongeren lopen vaker meerdere verwondingen op, maar die zijn dan vaak minder ernstig. Onder 16- en 17-jarigen komen wel veel ongevallen met (snor)scooters of brommers voor. Dit levert vaak hoofdletsel op. Helmgebruik werd in deze leeftijdsgroep vaak niet gedocumenteerd. Verder komen er veel ongevallen voor onder fietsers die onder invloed van drank en/of drugs zijn.

Gezamenlijk onderzoek

Om meer inzicht te krijgen in de verkeersongevallen, zoals de locatie, omstandigheden en ernst van de verwondingen, hebben de Afdeling Traumachirurgie van het UMCG en de provincie Groningen gezamenlijk onderzoek gedaan. Het onderzoek richtte zich op ongevallen waarbij het slachtoffer gewond raakte, op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis terecht kwam en vervolgens werd opgenomen.

De data hiervoor werden in samenwerking met het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland en de betrokken ambulancediensten, UMCG Ambulancezorg en Ambulancezorg Groningen, verkregen en vervolgens geanalyseerd. Tot nu toe was er weinig bekend over ongevallen met voetgangers, fietsers, scooterrijders en bromfietsers. Dit soort ongevallen wordt vaak niet geregistreerd omdat de politie niet altijd wordt ingeschakeld.

Maatregelen

In oktober presenteert de provincie Groningen een nieuw Uitvoeringsprogramma Fiets, waarin concrete maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid voor fietsers voor de periode tot en met 2023 worden voorgesteld. Dit betreft zowel maatregelen op het gebied van infrastructuur als maatregelen op het gebied van educatie via VerkeerswijzerGroningen.

Om ook de komende jaren inzicht te krijgen in ongevallen met voetgangers, fietsers, scooterrijders en bromfietsers in de provincie, krijgt het gezamenlijk onderzoek een vervolg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen