Bommen Berend, Groningens Ontzet anders dan andere jaren

Foto: Jan Buurma

De viering van Groningens Ontzet, in de volksmond Bommen Berend genoemd, is deze vrijdag anders dan andere jaren door de coronacrisis.

De traditionele kranslegging bij de buste van Rabenhaupt op het Waagplein en het luiden van de klokken van de Martinitoren gaan wel door. Net als het Bommen Berend Festival met lokaal poptalent.

Ondernemers in de binnenstad hebben een groen-witte Groninger vlaggen gekregen om de stad op te vrolijken.

Normaal staat de binnenstad in het teken van de zomerkermis, echter werd besloten dat de kermis niet kon doorgaan. Eerdere festiviteiten rond Bommen Berend werden al afgelast zoals de paardenkeuring – het Peerdespul, een groot openluchtconcert en het vuurwerk.

Het Noord Nederlands Orkest speelt in De Oosterpoort het traditionele concert voor een beperkt aantal toehoorders. Kaarten voor dit concert zijn niet meer beschikbaar. Wel is het concert te volgen via verschillende kanalen. Kijk hier voor meer informatie.

Mini Expositie Bommen Berend

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is een mini expositie Bommen Berend ingericht. De tentoonstelling bestaat uit de bomkogel, die twee jaar geleden opdook bij opgravingen op de hoek van de Nieuweweg en Oostersingel. De veertig kilo zware mortiergranaat is waarschijnlijk in 1672 afgevuurd door de Duitse bisschop Bernard von Galen, ofwel Bommen Berend. Stadsarcheoloog Gert Kortekaas geeft uitleg over de bijna 350 jaar oude kogel. Ook is onder andere een reproductie van een gravure uit 1672 van de belegering door Bommen Berend te zien.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk op 28 augustus tussen 10.00 en 17.00 uur.

Café De Toeter organiseert in samenwerking met Volksvermaken een online Bommen Berend pubquiz op vrijdag 28 augustus om 20.00 uur! Kijk voor meer informatie op cafedetoeter.nl.

Maquette Beleg van Groningen

In de Martinikerk is de maquette over de belegering en het ontzet van Groningen na een grondige restauratie vrijdag 28 augustus en zaterdag 29 augustus de hele dag gratis te zien tussen 10.00 uur en 17.00 uur.

Lees ook: Geen zomerkermis dit jaar rond Bommen Berend

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden