Boerenprotest, toeterend door de stad

Ook vrijdagavond voerden boeren actie tegen de veevoermaatregel van landbouwminister Schouten. Tientallen boeren trokken luid toeterend door Groningen.

Een groep boeren kwam vrijdagavond richting Groningen, maar ondanks blokkades van de politie bereikten ze Adorp. In overleg werd uiteindelijk besloten door de voorzitter van de Veiligheidsregio dat de boeren naar Groningen mochten, maar volgens een vastgestelde route en onder politiebegeleiding.

De voorwaarde was dat de boeren niet binnen de Diepenring mochten komen en het protest moest om middernacht afgelopen zijn.

De route ging onder andere via de wijk De Hunze, de Korreweg en de Oosterparkwijk, het Damsterdiep, de Europaweg, de Stationsweg richting het Hoendiep. De tractoren werden vervolgens richting Hoogkerk geleid.

Rond middernacht verlieten de boeren de stad weer.

De protestactie volgt op de actie van donderdag. De boeren zijn boos op de veevoermaatregel van landbouwminister Carola Schouten. Ze wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen. Dit wil ze doen door minder eiwitrijk voer toe te staan.

De Tweede Kamer debatteerde donderdagavond over de plannen. Een motie van het CDA en de VVD, dat er nog onderzoek wordt gedaan werd wel aangenomen. Het Planbureau voor de Leefomgeving, het PBL, gaat een advies uitbrengen over de omstreden ‘voermaatregel’ van het kabinet.

Lees ookOndanks boerenprotest houdt landbouwminister Schouten vast aan veevoermaatregel

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden