Ondanks boerenprotest houdt landbouwminister Schouten vast aan veevoermaatregel

Ondanks het boerenprotest houdt landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) vast aan de voorgenomen veevoermaatregel. Ook verzet van partijen in de Tweede Kamer kon haar niet overtuigen.

Minister Carola Schouten van landbouw wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen. Dit wil ze doen door minder eiwitrijk voer toe te staan. De manier waarop ze dat wil doen stuit veehouders tegen de borst. De Tweede Kamer debatteerde donderdagavond over de plannen.

Boerenprotest

Boeren trokken op initiatief van verschillende actieclubs naar Den Haag om tegen de maatregel te demonstreren. Ook op de Grote Markt in Stad en op de landingsbaan van Groningen Airport Eelde werd door boeren geprotesteerd.

Donderdagavond kwamen boeren naar de Stad en ondanks pogingen om de boeren tegen te houden bereikten de boeren rond 22.00 uur de Grote Markt. Ook op de Vismarkt stonden enkele tientallen tractoren. Onder meer bij het Emmaplein en bij de Bedumerweg werden de boeren in eerste instantie staande gehouden.

Tegen middernacht eindigde de boerenactie op de Grote Markt.

De voermaatregel, waardoor vee minder ruwe eiwitten binnenkrijgt, levert op korte termijn stikstofbesparing op. “Die maatregel is mij niet heilig”, zuchtte Schouten in de Kamer. Maar de regeling is wel noodzakelijk om stikstofruimte te creëren. Voorstellen om de maatregel te heroverwegen of helemaal van tafel te halen, konden dan ook op weinig enthousiasme rekenen van de minister.
Zij had nog gehoopt op een compromis met de sector, maar het voorstel dat de boeren uiteindelijk deden was te vrijblijvend, aldus Schouten.

Motie

Minister Schouten van Landbouw zette haar plan ondanks de actie van de boeren door, maar er werd door de Kamer wel een motie aangenomen dat er nog onderzoek wordt gedaan. Het Planbureau voor de Leefomgeving, het PBL, gaat een advies uitbrengen over de omstreden ‘voermaatregel’ van het kabinet. Een motie van het CDA en de VVD hierover werd in de vroege vrijdagochtend aangenomen. De maatregel van Schouten moet op 1 september ingaan.

Volgens Kemp van Agractie is dit voor de boeren niet genoeg. “We hebben er geen vertrouwen in dat dit onderzoek er komt. Dit is voor ons geen werkzame oplossing. We blijven daarom actie voeren.”

Voorman Bart Kemp van Agractie heeft laten weten dat boeren in klein verband gaan actievoeren. Hij verwacht vrijdag een paar honderd boeren in de Hofstad. Boeren zullen zich ook in de rest van het land bij onder meer de provinciehuizen of andere plekken laten zien.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden