Provinciehuis Groningen van het gas

Foto: Provincie Groningen

De provincie Groningen is gestopt met het gebruik van aardgas in het provinciehuis in Stad. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk draaide dinsdag de gaskraan definitief dicht.

Jaarlijks was er zo’n 250.000 kub gas nodig om het provinciehuis te verwarmen. Dit staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van circa 200 huishoudens. Om de gebouwen ook in de toekomst warm te houden maakt de provincie gebruik van nieuwe technieken.

Koude- en warmteopslag

Een koude- en warmteopslagsysteem in de bodem vormt de basis voor de verwarming van het provinciehuis. Om extra warmte op te slaan om de gebouwen in de winter voldoende te kunnen verwarmen, wordt in de zomer warmte uit het water van de Groninger stadgracht gehaald en opgeslagen in de bodembronnen.

Innovatieve verwarming monument

Het project is bijzonder en ambitieus vanwege de schaalgrootte en het gebruik van diverse innovatieve technieken. Maar vooral ook vanwege het monumentale karakter van een deel van het provinciehuis, waar het provinciaal bestuur al meer dan 400 jaar zetelt.

Installatie speciale waterpompen

Het isoleren van het monumentale pand van ruim 5.000 m2 is onmogelijk, waardoor er met ‘hoog temperatuur verwarming’ moet worden gewerkt. Hiervoor zijn speciale hoge temperatuur warmtepompen geïnstalleerd die het water tot 85 graden verwarmen. Dit hete water wordt vervolgens opgeslagen in grote buffertanks gevuld met PCM (Phase Changing Materials). Dit zijn nieuwe en innovatieve technologieën die nog niet of nauwelijks worden toegepast in verwarmingssystemen.

Slim en groen

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk: “De extra elektriciteit die nodig is voor het nieuwe verwarmingsysteem komt van duurzaam opgewekte energie uit de regio. Daarmee wordt het project 100 procent CO2-neutraal. Slim en groen dus.”

Het project, dat in april 2020 van start ging en bijna 2,7 miljoen euro kost, wordt naar verwachting in september opgeleverd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden