Gemeente Groningen wil 600 extra bijstandsgerechtigden per jaar begeleiden naar werk, scholing of participatie

18 nov 2021, 10:40 Gemeente
uwv 1
Google Maps
De gemeente Groningen wil 600 extra langdurig werklozen per jaar begeleiden naar werk, scholing of participatie. Dat staat in het nieuwe Werk- en ontwikkelprogramma 2022-2025, meldt de gemeente.
De gemeente gaat deze doelgroep intensiever begeleiden en extra scholings- en ontwikkeltrajecten bieden. Verder worden werkgevers actief benaderd en in contact gebracht met potentiële werknemers. Ook kunnen meer mensen gebruik maken van het Talentperron aan het Harm Buiterplein. Dat is een plek waar alle inwoners zich kunnen oriënteren op het begin of het vervolg van hun loopbaan en het vinden van een passende baan of opleiding.
Bovenstaande is een greep uit de extra activiteiten die de gemeente gaat doen.
Wethouder Werk en participatie Carine Bloemhoff: “We hebben veel mensen in onze gemeente die langdurig werkloos zijn en door corona achterop zijn geraakt, terwijl we deze mensen als samenleving hard nodig hebben. Er zijn namelijk enorme personeelstekorten in een aantal sectoren, zoals in de techniek en de zorg. Met het Werk- en ontwikkelprogramma investeren we de komende jaren juist in die mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben om weer aan het werk te komen”.
Ook wil de gemeente door het langduriger inzetten van jobcoaches of het bieden van nazorg om mensen die weer aan het werk zijn vanuit de bijstand, ook aan het werk te houden.
In 2020 begon de gemeente met het Werkprogramma. Jaarlijks investeert de gemeente 2,5 miljoen euro in het programma. Daar staat tegenover dat de kosten voor uitkeringen naar beneden gaan als meer mensen een baan vinden.