De gemeente voert vanaf woensdag 1 maart de huisvuilpas in. Daarmee kunnen inwoners grof huishoudelijk afval naar het afvalbrengstation brengen. De registratie per postcode vervalt daarmee, meldt de gemeente.
Het doel van de invoering van de pas is afvaltoerisme van buiten de gemeente en ongewenst gebruik van gratis beurten door bedrijven te voorkomen.
Uit ervaringen in anderen gemeenten, zoals Assen, Leeuwarden en Oldambt is gebleken dat de huisvuilpas een sterk instrument is om oneigenlijk gebruik van afvalbrengstations tegen te gaan. In deze gemeenten wordt gemiddeld 34 kilo per inwoner per jaar aan grof huishoudelijk afval aangeboden. In Groningen is dat nu nog 75 kilo. Dat verschil is volgens de gemeente te verklaren door oneigenlijk gebruik, namelijk met grof vuil van buiten de gemeente en bedrijfsafval van bedrijven.
De huisvuilpas wordt in februari naar alle huishoudens verstuurd die gebruik maken van minicontainers voor hun restafval. Deze 50 duizend huishoudens krijgen ook een brief met uitleg over het gebruik. De overige ruim 73 duizend huishoudens in onze gemeente hebben al zo’n pas. Het gaat daarbij om de pas die gebruikt wordt voor de ondergrondse container. Deze pas geeft vanaf nu ook toegang tot het afvalbrengstation. Ook hierover stuurt de gemeente een brief met informatie.
Vanaf 1 april is de pas verplicht. Per gratis beurt mag een inwoner maximaal 3 kuub grof huishoudelijk of grof tuinafval brengen.
Voor instellingen die namens particuliere inwoners grofvuil wegbrachten, geldt ook geen vrijstelling meer, omdat dit volgens de gemeente zou leiden tot rechtsongelijkheid. Stichtingen, verenigingen en kringloopwinkels kunnen straks het afval van inwoners storten met de huisvuilpas van de bewoner voor wie zij optreden.