Gemeente wil weesfietsen na vier weken verwijderen

Foto: Gemeente Groningen

De gemeente gaat fietsen in de binnenstad een aantal omliggende wijken verwijderen als de fiets daar langer dan vier weken staan.

Met de verordening ‘fietsparkeren 2020’ krijgt het college de bevoegdheid een gebied aan te wijzen waar een maximale fietsparkeerduur van vier weken gaat gelden. Staat een fiets langer dan de vastgestelde stallingsduur ongebruikt in het gebied, dan wordt deze fiets verwijderd en afgevoerd naar het Fietsdepot.

Het college van B&W stelt de raad voor om vanaf het najaar te beginnen met het opruimen van de overlast gevende fietsen.

“Veel bewoners, ondernemers en bezoekers van binnenstad en een aantal wijken daaromheen, ervaren hinder en overlast van fietsen die niet meer worden gebruikt, maar nog wel in de openbare ruimte zijn gestald, aldus wethouder Verkeer Philip Broeksma. “Deze achtergelaten fietsen nemen onnodig ruimte in beslag, niet alleen in het fietsenrek maar ook op de stoep. Hierdoor staat de toegankelijkheid van de stad onder druk.”

Op dit moment kan de gemeente alleen in het Stationsgebied achtergelaten fietsen verwijderen. Daar mag een fiets niet langer dan twaalf dagen staan. In vakantieperiodes of andere periodes van weinig fietsgebruik wordt niet gehandhaafd.

Door de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening aan te passen, kan dat straks overal in de gemeente. Momenteel worden de APV’s van de oud gemeenten Groningen, Ten Boer en Haren geharmoniseerd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden