Oorlogsmarkering station Haren onthuld

Foto: Gemeente Groningen

Op station Haren is vrijdagmiddag een oorlogsmarkering onthuld. De markering herinnert aan de transporten van Westerbork naar de vernietigingskampen in Duitsland. De spoorboog, die van Haren naar Waterhuizen loopt, maakte onderdeel uit van de route waarlangs de Joden vanuit Kamp Westerbork naar de vernietigingskampen werden weggevoerd.

De markeringen herinneren aan de gevangenentransporten van Westerbork via Assen, Onnen, Haren en Nieuweschans naar de vernietigingskampen in Duitsland. De baanmarkeringen zijn bedoeld als blijvende herinnering aan het verleden en toetssteen voor hedendaagse gebeurtenissen.

Langs de voormalige route zijn diverse markeringen gebouwd, als blijvende herinnering aan het verleden. Markeringen staan inmiddels bij de stations in Winschoten, Zuidbroek, Nieuweschans, Hoogezand-Sappemeer en in Duitsland in Weener en Leer. En sinds vrijdagmiddag ook in Assen en Haren.

De oorlogsmarkering werd onthuld door wethouder Broeksma, mevrouw Verschoor, directeur van Kamp Westerbork en door de heer Beintema, initiatiefnemer markering Haren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden