Nieuw asielzoekersopvang Eemsgolaan roept politieke vragen op

29 mei , 10:40 Gemeente
eemsgolaan 7
De gemeente Groningen opent een nieuw opvangcentrum voor asielzoekers. Het centrum moet ruimte bieden aan minimaal tweehonderd en maximaal driehonderd mensen, meldt de gemeente.
De opvang in Groningen komt in een kantoorgebouw aan de Eemsgolaan, langs de A7. In eerste instantie gaat het om noodopvang, maar het is de bedoeling om na ongeveer een jaar de locatie om te vormen tot een blijvend asielcentrum dat het COA tien jaar kan gebruiken. Groningen wil zo een bijdrage „leveren aan een menswaardige opvang”, zegt de gemeente. Het aanmeldcentrum in Ter Apel is vol en er is dringend behoefte aan meer bedden.
Het COA richt momenteel het pand in. In een brief aan omwonenden staat dat de opvang vandaag, 29 mei open gaat, maar dat is uitgesteld tot 3 juni. De gemeente meldt in een brief aan omwonenden op korte termijn een informatiebijeenkomst te organiseren voor ondernemers en omwonenden.
De gemeente Groningen is van plan om vanaf volgend jaar ongeveer duizend asielzoekers permanent op te vangen. Naast de Sint Petersburgweg, die plek biedt aan 600 asielzoekers, is nu ook de locatie aan de Eemsgolaan 7 in beeld als permanente opvanglocatie.
Verschillende politieke fracties gaan woensdag vragen stellen aan het College over het inrichten van een asiellocatie aan de Eemsgolaan. Het gaat om een ingelast vragenuurtje op de Politieke Woensdag. Omwonenden ontvingen dinsdag een brief over de asiellocatie, terwijl deze woensdag zou openen.
Ook staat de situatie tussen FC Groningen en de gemeente en het Noorderplantsoen op de agenda deze Politieke Woensdag.