Eerste exemplaar boek ‘Oude en nieuwe werken’ uitgereikt


Uitreiking eerste exemplaar Oude en nieuwe werken.
Uitreiking eerste exemplaar Oude en nieuwe werken.
Foto: Bert Lanting voor Gemeente

Het eerste exemplaar van het boek ‘Oude en nieuwe werken’ over de Helperlinie werd vorige week donderdag uitgereikt door wethouder Rik van Niejenhuis. Aanleiding voor het maken van het boek was de opgraving van een deel van de Helperlinie bij de bouw van het appartementen-complex aan de Kempensberg. Bewoners Ewa Soroka en George Moggré namen het eerste exemplaar in ontvangst, meldt de gemeente.

Oude en nieuwe werken

De rode draad in het boek ‘Oude en nieuwe werken’ is een serie verhalen over personen die op hele uiteenlopende manieren betrokken zijn bij de linie. In combinatie met een schat aan uniek historisch beeld- en kaartmateriaal komen de ‘Oude en nieuwe werken’ op en rond de Helperlinie in deze publicatie weer tot leven.

Populaire wandelingen

De georganiseerde wandelingen lang de Helperlinie onder leiding van archeologen, waren enorm in trek. Er was meer belangstelling dan plek. Daarom organiseert de gemeente in het kader van open monumentendag in het weekend van 14 en 15 september een nieuwe reeks wandelingen.

De Helperlinie

De Helperlinie, of Linie van Helpman was een uitbreidingswerk van de vesting rond de binnenstad. De Helperlinie liep dwars over de Hondsrug. De Linie was na het beleg in 1672 van de roemruchte ‘Bommen Berend’ aan het einde van de 17e eeuw aangelegd. Het heeft zijn diensten echter nooit hoeven bewijzen, maar dat maakt de geschiedenis van dit grote bouwwerk niet minder bijzonder. De Vestingwet van 1874 is een belangrijk moment geweest in de stadsontwikkeling van diverse Nederlandse steden. Groningen vormde daarop geen uitzondering. Niet alleen leidde deze wet tot het afbreken van de verdedigingswerken rond de binnenstad van Groningen, ook de Helperlinie mocht worden afgebroken.

Het boek is verkrijgbaar in boekhandels Van der Velde en Godert Walter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen