Zonnedak Zeefgebouw Suikerunieterrein in werking

Foto: Bert Lanting

Het voormalige Zeefgebouw op het Suikerunieterrein heeft één van de grootste zonnedaken in de gemeente. Vrijdag werd het zonnedak officieel in gebruik genomen.

Afgelopen jaar werden 911 zonnepanelen op het dak van het voormalige Zeefgebouw op het Suikerterrein geplaatst. Het zonnedak wekt ruim 275.000 kWh per jaar op, meldt de gemeente.

De gemeente heeft het voorterrein beschikbaar gesteld voor tijdelijk gebruik tot 2030, maar het Zeefgebouw krijgt als iconisch gebouw ook een plek in de toekomstige ontwikkeling van De Suikerzijde. Daarom kan de gemeente hier voor langere tijd zonnepanelen plaatsen. Het grote dak biedt genoeg ruimte voor de zonnepanelen zonder dat de aanblik van het gebouw hierdoor verandert.

Het zonnedak levert meer stroom dan het voormalige Zeefgebouw op dit moment zelf vraagt. Daarom kan ook stroom aan andere gebouwen op het terrein geleverd worden.

De Suikerzijde

Het gebied van de oude suikerfabriek wordt de komende jaren getransformeerd tot het nieuwe stadsdeel De Suikerzijde. Er komen zo’n 5.000 woningen en diverse commerciële- en maatschappelijke voorzieningen. De bouw begint in het deel ten noorden van de spoorlijnen Groningen-Leeuwarden. Wethouder Philip Broeksma: “We willen De Suikerzijde stap voor stap ontwikkelen tot een groen, gezond en energieneutraal stadsdeel voor iedereen. Het zonnedak op het Zeefgebouw is alvast een voorproefje hiervan en past uitstekend bij het toekomstbestendige stadsdeel”.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen