“Choose to Change”: Wandeling tegen seksueel geweld en grensoverschrijdend seksueel gedrag

Start van de wandeling.
Foto: De Redactie

Het Gronings initiatief “Choose to Change” organiseert donderdag een oranje wandelroute langs bekende plekken in Groningen. Tijdens de wandeling wordt aandacht gevraagd voor het voorkomen en bestrijden van seksueel geweld en grensoverschrijdend seksueel gedrag tegen vrouwen en meisjes.

De wandeling is onderdeel van de actieweek “Orange the World” waarbij wereldwijd aandacht is voor dit thema. Het doel van de actie is het bespreekbaar maken van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wethouder Integratie & Emancipatie Glimina Chakor: “Over seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt niet genoeg gesproken. Laten we naar elkaar luisteren, elkaar helpen en ondersteunen. We moeten een vuist maken en zeggen: stop, dit accepteren wij niet langer. Verandering begint vaak met een kleine stap, start daarom het gesprek hierover.”

Start het gesprek

Tijdens de opening van Orange the World worden er gesprekstarters uitgedeeld aan de deelnemers. Dit is een kaart vol met tips en vragen die je aan mensen in je omgeving kunt stellen om het probleem bespreekbaar te maken. Met behulp van de gesprekstarters wil Choose to Change het taboe rondom seksueel geweld doorbreken.

Wandeling

De wandeling begint om 17.00 uur op de H.N. Werkmanbrug bij het Groninger Museum. De route leidt langs het regenboogpad via de Ubbo Emmiussingel naar het Zuiderdiep, via het Kattendiep en de Poelestraat naar de Grote Markt. Op verschillende plekken op de route wordt stilgestaan bij korte verhalen.

De H.N. Werkmanbrug bij het Groninger Museum, het Zuiderdiep en de Poelestraat zijn uitgelicht omdat meisjes en vrouwen hier vaker dan op andere locaties in de gemeente te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook andere locaties zijn uitgelicht om aandacht te vragen voor het thema: de molen in Ten Post, de Witte Molen bij Glimmen, het Academiegebouw en DOT Groningen.

Het gezamenlijk Gronings initiatief Choose to Change organiseert dit jaar de actie van Orange the World. Zonta, Soroptimisten, YWCA en de gemeente Groningen zijn betrokken bij het initiatief.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden