‘Heldinnenbuurt in Groningen?’ op agenda Politieke Woensdag

Foto: De Redactie

Ondanks het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen gaat de Politieke Woensdag van de Groningse gemeentepolitiek door. Er zijn twee raadssessies waaronder het wekelijkse Politiek Vragenuur.

Politiek Vragenuur

In het Politiek Vragenuur zal duidelijk worden of het college achter het idee van een Heldinnenbuurt in Groningen staat. De 4 coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie willen zo’n Heldinnenbuurt in Groningen. Zij steunen de Stichting Aletta Jacobs die op Internationale Vrouwendag de oproep heeft gedaan om een cluster straten in de wijk Corpus den Hoorn officieel om te dopen tot Heldinnenbuurt. De straten zijn vernoemd naar Nederlandse en buitenlandse vrouwelijke feministen, socialisten en pacifisten uit de negentiende en twintigste eeuw onder wie Roosje Vos en Aletta Jacobs.

Om het buurtje een gezicht te geven, stelt de stichting voor om een informatiepaneel neer te zetten bij de twee hoofdtoegangswegen naar de buurt. Ook wil de stichting de straatnaambordjes uitbreiden met de rol of functie van de vernoemde vrouw en de buurt omdopen tot Heldinnenbuurt. De 4 raadsfracties staan achter deze plannen.

Kelderwerk

Andere vragen tijdens dit Vragenuur gaan over sport- en fitnesscentrum Kelderwerk aan de Ulgersmaweg. Daar gaan veel jongvolwassenen met lage inkomens naartoe. Het sportcentrum zou vergeefs bij de gemeente hebben aangeklopt vanwege financiële problemen door de coronacrisis. Daarom zou Kelderwerk z’n deuren moeten sluiten. De SP wil gemeentelijke steun en stelt daarover vragen aan het college. Het Politiek Vragenuur begint om 16.30 uur en is live te volgen.

Jaarwisseling

Van 17.30 tot 19.00 uur bespreken raadsleden de toekomst van de jaarwisseling in Groningen. De gemeenteraad heeft het college gevraagd om met een plan te komen voor de viering van oud en nieuw en waarmee de veiligheid van de jaarwisseling verder kan worden verbeterd. B&W willen toe naar een viering zonder vuurwerk.

Lichtfestival

Drie ideeën die B&W verder willen onderzoeken in het kader van een vuurwerkvrije gemeente zijn een aftelmoment op de Vismarkt, een gedichtenprojectie in het kader van het tegengaan van ontlezing en een meerjarenplan om toe te werken naar een groot lichtfestival. Tijdens de raadsessie gaat de raad over deze ideeën in gesprek met het college.

Kijk voor de livesessies op gemeenteraad.groningen.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden