Groningen krijgt 24 Tiny Houses in Westpark in voorjaar 2021

Foto: Gemeente Groningen

Op Westpark in de Groningse wijk De Held start de bouw voor 24 Tiny Houses eind dit jaar. Deze kleine huisjes zijn door de toekomstige bewoners zelf ontworpen. Ook is er een gemeenschappelijk buurthuis gepland. De gemeente heeft daarvoor een omgevingsvergunning verleend.

Burgerinitiatief Lutje Westpark en een initiatiefvoorstel van Groen Links en Partij voor de Dieren in 2017 hebben gezorgd voor de komst van de 24 Tiny Houses in Westpark in het voorjaar van 2021.

De gemeente heeft vanaf het begin samengewerkt met Lutje Westpark. Dit burgerinitiatief stelt zich tot doel een duurzaam buurtje te maken met kleine huizen, met sociale samenhang, in een omgeving met rijke ecologie, low impact (lage CO2 voetafdruk) en low budget.

De Tiny Houses staan tijdelijk in Westpark. Dit jaar wordt een huurovereenkomst gesloten voor 10 jaar. De huisjes in Westpark zijn verplaatsbaar. De maximale inhoud en het maximale grondoppervlak is vastgesteld op 145 m3 en 50 m2.

“Ik ben zeer content dat de Tiny Houses er komen,” zegt wethouder Roeland van der Schaaf. “Het is een mooie vorm voor mensen die anders willen wonen en een antwoord op een maatschappelijke vraag. En we doen ervaring op met deze manier van wonen en dat past bij een innoverende stad.”

David van der Vliet, bestuursvoorzitter van Tiny Houses Westpark, beaamt dit: “Het was ook voor ons een totaal onbekend terrein. Het is mooi om te zien hoe we vanuit niets toch een heel concreet plan hebben gemaakt. Het is voor ons de ideale woonomgeving en ook het park maken we zo een stuk aantrekkelijker.”

Ook de initiatiefnemers Martijn van der Glas (raadslid GroenLinks) en Wesley Pechler (raadslid Partij voorde Dieren) zijn enthousiast: “Dat een grote groep mensen invulling kan geven aan hun vorm van wonen, met een lage ecologische voetafdruk, daar worden we heel blij van.”

De toekomstige bewoners van de huisjes vormen een diverse groep: zowel leeftijd en achtergrond lopen uiteen. Zij bestaan uit twintigers tot zestigers die alleen wonen, samenwonen of een klein gezin vormen. De meeste bewoners gaan voor het eerst ‘tiny’ leven, enkelen hebben daar al meer ervaring mee.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden