Groninger Museum verwerft belangrijk werk David LaChapelle

David LaChapelle - Seismic Shift.
Foto: Groninger Museum

Het Groninger Museum heeft een belangrijk werk van David LaChapelle aangekocht. Seismic Shift is een voorbeeld van de complexe geënsceneerde fotografie van LaChapelle.

Seismic Shift maakt deel uit van de overzichtstentoonstelling LaChapelle: Good News for Modern Man, dat vanaf dit weekeinde is te zien in het Groninger Museum.

Seismic Shift

Seismic Shift werpt een interessante blik op de huidige staat van de kunstwereld en kunstmarkt en snijdt thema’s aan als vergankelijkheid, verval en consumentisme.

Op de foto is een deels vervallen ruïne van een museum voor hedendaagse kunst te zien met zwaar beschadigde iconische werken van kunstenaars als Jeff Koons, Andy Warhol, Damien Hirst, Takashi Murakami en David LaChapelle zelf. Deze kunstenaars staan symbool voor de torenhoge prijzen in de kunstmarkt: een voorbeeld van de wereldwijde vraag onder superrijke kopers voor wie kunst een merk is.

Seismic Shift stelt kritische vragen over de beperkte houdbaarheid van kunst. Het werk wordt beschouwd als één van de hoogtepunten uit het oeuvre van David LaChapelle.

Het Groninger Museum is trots op de aankoop, dat met steun van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Titus Fonds en haar mr Rickert J-F. Blokhuis Fund is verworven.

Seismic Shift bevat tal van verbanden met de collectie van het museum. Geënsceneerde fotografie is één van de speerpunten in de collectie.

De tentoonstelling LaChapelle: Good News For Modern Man duurt tot en met 28 oktober.

(Fotobijschrift: David LaChapelle – Seismic Shift, aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Titus Fonds en haar mr Rickert J-F. Blokhuis Fund).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden