Stichting Klokkenspel Groningen viert 25-jarig jubileum

Foto: Stichting Klokkenspel Groningen

Ruim 400 luidklokken, 7 carillons en 25 automatische klokkenspellen zijn een belangrijk deel van ons provinciaal cultureel erfgoed in Groningen.

De Stichting Klokkenspel Groningen is 25 jaar geleden (SKG) opgericht om dit erfgoed te behouden, te herstellen, waarmogelijk uit te breiden en het gebruik ervan te bevorderen.

In de maanden mei tot en met oktober organiseert de SKG een aantal evenementen in het kader van haar 25-jarig jubileum, die de doelstellingen van de stichting op een bijzondere en nadrukkelijke wijze onder de aandacht wil brengen bij bestuurders, (cultuur)professionals en de Groninger bevolking.

Programma van mei tot en met oktober

De aftrap wordt gegeven op 22 mei met een open lucht-klokgieting op 22 mei in Heiligerlee. Deze klokgieting vindt plaats op initiatief van het Museum Heiligerlee in het kader van de herdenking van de Slag in Heiligerlee en de 80-jarige oorlog en is in handen gegeven van de firma Laudy, klokgieters te Beerta. De SGK participeert in deze gieting door de kroon van deze bijzondere herdenkingsklok te financieren.

Op de jaarlijkse Open Toren-dag, die dit jaar op 9 juni plaatsvindt, organiseert de stichting een unieke luidklokkenestafette. Het is de bedoeling dat gedurende de middag de aandacht op de Groninger luidklokken wordt gericht, doordat zoveel mogelijk klokken in de provincie dan enkele minuten worden geluid. Door dit op afgesproken tijden te doen kan of kunnen er één of meer routes van aan elkaar doorgegeven klokluidingen ontstaan, uiteindelijk uitkomend op de Groninger Martinitoren met zijn beroemde gelui.

In de week van 23 -29 juli worden op alle beiaarden in de provincie geprogrammeerde concerten verzorgd. Deze beiaarden bevinden zich in Appingedam. Groningen (Martinitoren en Academiegebouw), Heiligerlee, Middelstum, Winschoten en Veendam.

Verder is de stichting van plan om op 22 september in de kapel van de Martinikerk een seminar te houden. Het ligt in de bedoeling de 9e editie van het Gronings Beiaardboek, met composities van Groninger beiaardiers, tijdens deze bijeenkomst te presenteren. Dit boek vormt een aanvulling op een bestaand repertoire.

Tot slot staat op 20 oktober een excursie op het programma naar klokkentorens in Veendam en omgeving die open staat voor belangstellenden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen