Earthquake Monument in de Der Aa-kerk in Groningen

Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Vanaf zaterdag 18 juli is in de Der Aa-kerk in Groningen een tentoonstelling te zien van beeldend kunstenaar en ontwerper Henk Stallinga. De tentoonstelling bestaat uit een serie installaties die, voordat zij naar Japan zullen reizen, door de Der Aa-kerk naar Groningen zijn gehaald.

Groningen krijgt hiermee de wereldprimeur, want een aantal werken is nooit eerder vertoond.

Earthquake Monument
Het meest recente en prominente werk van de tentoonstelling is de installatie Earthquake Monument. De installatie bestaat uit een hoge, ronde ruimte waarin aan de gehele wand ruim vijfhonderd subtiel wiegende klokken bevestigd zijn. Wanneer de klokken bewegen, lijkt de omgeving te deinen.

Met zijn Earthquake Monument maakt beeldend kunstenaar Henk Stallinga op indringende wijze de beleving van een aardbeving voelbaar. Dan ervaar je als bezoeker hoe tijd en ruimte in elkaar overgaan. Het is een vervreemdende,  desoriënterende gewaarwording en voor de bezoeker een unieke beleving.

Earthquake_Monument (1)

Chain Reaction
Een andere monumentale installatie, Chain Reaction, komt vanuit Frankrijk naar Groningen. Deze lichtsculptuur is een reusachtige lichtcirkel van zeven meter doorsnee die wordt gevormd door een keten van 144 met elkaar verweven cirkellampen. De lichtintensiteit van de lampen varieert geleidelijk van een subtiele gloed naar een intens helder licht. De bezoeker krijgt een indruk van het verstrijken van tijd doordat de glazen cirkel van licht één omwenteling gedurende een etmaal.

detail chain reaction

Naast deze twee grote installaties zijn er meerdere installaties van Studio Stallinga te zien. Alle getoonde sculpturen, geluids- en lichtinstallaties van Stallinga werken op onze zintuigen en waarneming.

Studio Stallinga is in 1993 opgericht door Henk Stallinga (1962). Werken van de in Amsterdam gevestigde studio zijn opgenomen in de permanente collecties van het Museum of Modern Art in New York;  Louisiana, Museum voor Moderne Kunst bij Kopenhagen; Fonds National d’Art Contemporain in Parijs; het Stedelijk Museum in Amsterdam en verscheidene internationale privécollecties. In 2017 wordt in Japan een grote tentoonstelling aan het werk van Henk Stallinga gewijd. In de Der Aa-kerk zijn de werken die speciaal voor dit overzicht zijn gemaakt voor het eerst te zien, meldt bijzondere locaties Groningen.

In 2017 wordt in Japan een grote tentoonstelling aan het werk van deze Nederlandse beeldend kunstenaar en ontwerper gewijd. Een aantal van de nieuwe installaties die voor deze expositie zijn gemaakt, zijn nog niet eerder geëxposeerd. Deze zijn in de zomer van 2015 voor het eerst te zien in het historische decor van het schip en koor van Der Aa-kerk.

Exclusief te koop
Tijdens de tentoonstelling is er een speciale editie Earthquake-klokken te koop.
De klokken hebben een doorsnede van 25 cm en zijn genummerd en gesigneerd door Henk Stallinga.
Deze unieke klok kost € 35,- per stuk.
Openingstijden
De tentoonstelling is van zaterdag 18 juli tot en met zondag 23 augustus 2015.

dinsdag – zondag: 10.00 uur tot 17.00 uur
maandag: gesloten

Let op: dinsdag 28 juli gesloten i.v.m. concert.

Entree:
€ 4,-  per persoon
Kortingsprijs: € 3,- p.p. met Stadjerspas (zie stadjerspas.nl voor meer informatie), kinderen t/m 16 jaar en donateurs van Stichting Oude Groninger Kerken.

Locatie:
Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Voor meer informatie: blgroningen.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden