Groningse festivals als proeftuin voor duurzame oplossingen

Foto: Pixabay

Het mag wel duidelijk zijn: duurzaamheid leeft in Groningen. Vorig jaar wekten kids van de Stichting Kinderopvang Stad Groningen met fietsen energie op om de kerstboom op de vismarkt te verlichten en de Hanzehogeschool Groningen zet zich al geruime tijd in voor het ontwikkelen en demonstreren van duurzame vernieuwingen. Ook het festival Eurosonic Noorderslag had afgelopen maand naast een prachtig muziekprogramma aandacht voor duurzaamheid en vernieuwing. Een voorbeeld daarvan was de aanwezigheid van het project Innofest, dat duurzame ideeën een proeftuin biedt op verschillende festivals in Nederland. Het Groningse elektronische muziekfestival Paradigm en het welbekende Noorderzon Performing Arts Festival bieden voor Innofest eveneens een testomgeving voor innovatieve ideeën. Wat houdt zo’n festivaltest nu eigenlijk in en hoe kun je je prototype hiervoor aanmelden?

Testen op microschaal

Innofest baseert zich op een eenvoudig en krachtig principe: dat festivals in feite kunnen worden gezien als een tijdelijke micro-samenleving, compleet met micro-infrastructuur, energienetwerk, rioolsysteem, ‘wijkjes’, etc. Als zodanig bieden ze de ideale omstandigheden om prototypes voor de maatschappij in het klein te testen, feedback te verzamelen en eventuele uitdagingen met betrekking tot opschalen te identificeren. Met partners als kennisinstituten, overheidsinstellingen en andere duurzaamheidsinitiatieven maakt Innofest zich sterk voor ondernemers met een vernieuwend idee en koppelt die innovators aan festivals en partners die bij hen passen. Bovendien biedt het initiatief buiten de festivals om extra ondersteuning in vier disciplines, die ze als programmalijnen voor Innofest Plus hebben gedefinieerd, namelijk: 1) Afval = Waarde, 2) Energie, 3) Gedrag & Techniek, en 4) Logistiek & Mobiliteit. Dat betekent dat er zowel aandacht is voor circulair en energieneutraal ontwerpen, als voor technische innovaties en maatschappelijke vernieuwing. Kansen genoeg dus voor sociale ondernemers om met dit programma hun voordeel te doen.

Van poep tot compost

Innofest heeft al verschillende ideeën op de proef laten stellen. Voor onze eigen Noorderzon ontwikkelde het bedrijf Hempflax vorig jaar in samenwerking met de Hanzehogeschool een concept voor gras dat met composteerbare hennep beter beschermd zou moeten zijn tegen grote mensenmassa’s. Andere prototypes die al zijn getest, variëren van een digitale valuta die mensen beloont voor duurzaam gedrag (de ‘ECO Coin’) en een proef met CO2-neutraal festivalvervoer, tot het verzamelen van de ontlasting van festivalbezoekers voor verwerking tot compost en biogas. Maar ook concepten die technologie inzetten, worden volop getest, zoals gamification tegen zwerfafval (via een app) en een spel op je smartphone dat je hersenen traint om minder alcohol te drinken. Ervaren organisatoren van evenementen weten maar al te goed hoe lastig dergelijke vraagstukken in de praktijk kunnen zijn en daarom zal de noodzaak voor traditionele valuta, doorsnee toiletten en afvalopruiming met o.a. degelijke stofzuigers voor professioneel gebruik waarschijnlijk nog wel even aanhouden. Maar het feit dat er wordt gekeken naar oplossingen om afval te verminderen en gedrag efficiënter en duurzamer te maken, levert interessante concepten voor de samenleving op.

Ook jouw prototype testen?

Ondernemers die enthousiast worden van dit initiatief en ook een goed idee hebben dat op een festival kan worden getest, kunnen zich op de website van Innofest aanmelden. Zorg dat je met je prototype in elk geval goed hebt nagedacht over de vragen “Wat maakt jouw concept vernieuwend?” en “Hoe draagt het aan een betere wereld bij?”. Ook is het zaak dat je nadenkt over hoe je praktisch gezien je idee op een festival wilt testen, welke testvragen je daarbij stelt en wat voor resultaten je verder zullen helpen bij de ontwikkeling van het concept. Met een goede voorbereiding maak je uiteraard meer kans op de mogelijkheid daadwerkelijk te profiteren van de veelzijdige proeftuinen van dit project. Innofest heeft niet voor niets in 2017 een prijs gewonnen voor ‘meest ondernemende idee van Europa’ en daar kun jij als sociale ondernemer beslist van profiteren, om zo je idee uit te laten groeien tot een breed inzetbare oplossing voor de maatschappij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen