Weer deelname Groninger Gasberaad en Groninger Bodem Beweging aan overleg over nieuw schadeprotocol

Foto: Jan Buurma

Het Groninger Gasberaad (GBB) en de Groninger Bodem Beweging nemen weer deel aan het overleg over een nieuw schadeprotocol.

De GBB en het Gasberaad besloten maandag 15 januari niet deel te nemen aan het overleg dat moest leiden tot een nieuw schadeprotocol voor de afhandeling van schade door de gaswinning. Hiervoor waren diverse redenen.

Redenen

Het proces als zodanig werd verkeerd ingestoken, volgens de organisaties. Er lag ineens een nieuw concept, waarin het concept van de regio van begin oktober 2017 werd genegeerd. Dat concept met een breed draagvlak in de regio wachtte al vier maanden op een reactie van het Rijk.

In het nieuwe concept stonden zaken waaruit de hand van de NAM duidelijk bleek (introductie nieuwe contourlijnen, vereiste instemming NAM met het nieuwe protocol). Ook miste het protocol de mogelijkheid van een contra-expert, de menselijke maat en een garantstelling door de Staat voor een faire en ruimhartige schadevergoeding.

Nieuwe aanpak

Het Rijk, provincie en lokale bestuurders komen na een dikke week met een andere aanpak waarin plaats is voor het concept protocol van de regio. In het nieuwe protocol wordt geen gebruik gemaakt van contourlijnen. De overheid keert alle toegekende schade uit en de burger heeft niets meer met de NAM te maken.

Het schadeprotocol en de uitvoering daarvan krijgt een publiekrechtelijke inbedding. Dat betekent ook dat de burger meer waarborgen krijgt bij het schadeafhandelingsproces die in het bestuursrecht zijn verankerd.

Bovendien krijgt de gedupeerde, indien gewenst, recht op een onafhankelijke technische ondersteuning bij de schadeafhandeling, gelijk aan een contra-expert. Het bestuursrecht biedt daartoe de mogelijkheid.

De schadebeoordeling wordt niet louter gebaseerd op theoretische modellen of generaliserende benaderingen maar vindt plaats door deskundigen, mede op basis van door bewoner aangedragen informatie.

Door deze nieuwe aanpak zijn het Gasberaad en de GBB bereid weer aan te schuiven aan het overleg. Beide organisaties zullen aan tafel scherp letten op de implementatie van deze aanpak.

Veel zaken moeten nog worden geregeld zoals een goede toepassing van het bewijsvermoeden, een aanvaardbare technische grondslag voor de schadebepaling, inhoud geven aan een ‘ruimhartige en menselijke benadering’, de afhandeling van oude gevallen, de rol van de arbiters in de publiekrechtelijke afhandeling.

Voor GBB en Gasberaad blijft het de hoogste prioriteit dat er snel een protocol moet komen met een breed draagvlak onder de burgers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen