De Nacht van het Recht in de Der Aa-kerk in Groningen

De Der Aa-kerk in Groningen.
Foto: Omke Oudeman

De studenten van Studievereniging Diskursi organiseren ook dit jaar weer De Nacht van het Recht, een symposium in de Der Aa-kerk in Groningen. Donderdag 1 juni vindt in de kerk De Nacht van het Recht plaats, met onder andere lezingen door prominente sprekers en rondleidingen.

De belangrijkste thema’s die deze avond aan bod komen zijn: burgerrechten rondom de aardbevingsproblematiek, ontwikkelingen in het IT-recht en mensenrechten in het kader van het Israël-Palestina conflict.

Brug slaan tussen Stadjers en studenten

Diskursi heeft dit jaar weer sprekers uitgenodigd die zowel studenten, docenten als inwoners van de stad Groningen aanspreken. Op deze manier wil het genootschap een brug slaan tussen Stadjers en studenten en beide groepen laten samenkomen met een maatschappelijke en wetenschappelijke invalshoek.

Hoofdsprekers

Dit jaar zijn de hoofdsprekers Dries van Agt, Jan Brouwer en Kees de Vey Mestdagh.

Dries van Agt

De lezing van oud-premier Dries van Agt gaat over mensenrechten in het kader van het Israël-Palestina conflict. Mr. Dries van Agt is een Nederlandse jurist, voormalig hoogleraar en politicus. Hij was van 1977 tot 1982 minister-president van Nederland.

Tegenwoordig staat Van Agt bekend als pleitbezorger voor de rechten van de Palestijnen.

Professor Jan Brouwer

Professor dr. Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschap in Groningen vertelt over de rechten van de burger rondom de aardbevingsproblematiek. Hij is ook actief in het aardbevingendebat. Hij buigt zich over de juridische consequenties voor de betrokken partijen en de mogelijkheden voor de gedupeerden. Brouwer bepleit een voorlopige stopzetting van de aardgaswinning in Groningen.

Dr. mr. Kees de Vey Mestdagh

Dr. mr. Kees de Vey Mestdagh is oprichter van de afdeling Recht & ICT van de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn lezing gaat hij in op de ingrijpende verandering van het recht en onze onderlinge rechtsbetrekkingen als gevolg van belangrijke technologische ontwikkelingen.

Hij publiceert geregeld over ICT-gerelateerde rechtsvragen, de toepassing van ICT in de rechtspraktijk en kunstmatige intelligentie en recht.

In gesprek

Net als vorig jaar wil Diskursi naast de hoofdsprekers ook andere sprekers de kans te geven te spreken op verrassende plekken in de Der Aa-kerk. Tijdens dit tussenprogramma krijgen bezoekers ook de gelegenheid met elkaar en de sprekers in gesprek te gaan.

Diskursi hoopt daarmee het doel van de Nacht weer te bereiken: het creëren van zowel een interessante avond als het versterken van de band tussen Groningers, RuG-docenten en studenten.

Diskursi

Diskursi is opgericht als het intellectuele gezelschap als discipline van A.S.V Dizkartes. Het doel is om intellectuele discussies tussen studenten van verscheidene studies te faciliteren. Diskursi is hierbij geïnspireerd door het achttiende-eeuwse verlichte genootschap Felix Meritis in Amsterdam. De leden van Diskursi zijn studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool.

De Nacht van het Recht vindt plaats in de Der Aa-kerk in Groningen. De Nacht wordt georganiseerd door Diskursi in samenwerking met de studentenvereniging Dizkartes, Rijksuniversiteit Groningen en Bijzondere Locaties Groningen.

De aanvang is om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur).

Kaarten à € 7,50 (studenten 5 euro) zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda.

Locatie

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden