Kerstconcert ‘Ensemble dejongdejongplus’ in de Der Aa-kerk in Groningen

Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Ensemble ‘dejongdejongplus’, bestaand uit organisten Euwe en Sybolt de Jong Groningen geeft vrijdag 23 december een bijzonder kerstconcert in de Der Aa-kerk in Groningen.

De organisten Euwe en Sybolt de Jong , “Ensemble dejongdejongplus”, spelen dan op het beroemde Schnitgerorgel van de kerk. Zij spelen dit concert samen met twee vocale kwartetten, saxofoon, altviool en diverse harmoniums.

Wandelend koor

Bijzonder aan dit concert in de Der Aa-kerk is dat er geen statisch koor op het podium staat, maar dat het koor een wandelend en zingend geheel is. Er klinkt weidse koorzang, afgewisseld met de intieme klank van een enkele sopraan die off stage staat.

Met twee vocale kwartetten, een altviool, een saxofoon en diverse orgels vult dejongdejongplus alle hoeken en gaten van de eeuwenoude kerk.

Vocale kwartetten

De twee vocale kwartetten zijn speciaal voor dit concert samengesteld. De twee jonge sopranen zijn getalenteerde studentes van het Utrechts Conservatorium. De mannensectie (alt, tenor, bariton, bas) is afkomstig uit vocaal mannenensemble The Gents. De ‘klankkern’ is van Drentse makelij: vijf van de acht mannen zijn in de jaren tachtig en negentig actief geweest als zangers in het Roder Jongenskoor van Bouwe Dijkstra.

Elsbeth de Jong (altviool) en Jack Westra (saxofoon) kleuren en kruiden de koorzang. Euwe en Sybolt de Jong bespelen diverse harmoniums, in allerlei soorten en maten. Uiteraard klinkt ook het beroemde Schnitgerorgel van de Der Aa-kerk. De werken zijn speciaal voor deze ruimte en de beschikbare stemmen gecomponeerd of gearrangeerd.

Orgelduo

De broers Euwe en Sybolt de Jong vormen sinds hun studietijd aan het conservatorium in Groningen een orgelduo. Hun vertolkingen van arrangementen van cantatedelen van J.S. Bach voor orgel vierhandig worden in binnen- en buitenland geprezen.

Het ensemble dejongdejongplus is in het najaar van 2010 geformeerd en maakte drie cd’s. Het eerste album ‘Folk Song’ leverde prachtige kritieken op en werd door recensent Job van Schaik gekozen tot de op een na beste cd-productie van 2011.

De aanvang is om 20.15 uur.

Kaarten à 20 euro zijn verkrijgbaar op de website van dejongdejongplus: www.dejongdejong.nl en op de avond zelf aan de kerk.

Locatie:

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden