De Nacht van de Nacht: Ontdek de schoonheid van de donkere hemel

Foto: Pexels/ CC0

De Nacht van de Nacht wordt zaterdag 29 oktober voor de 12e keer georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. De organisaties roepen iedereen op het licht uit te doen en te genieten van de schoonheid van de nacht: bijvoorbeeld bij één van de honderden activiteiten die door heel Nederland plaatsvinden.

In Groningen is ook van alles te doen, zoals diverse nachtwandelingen, een kijkje bij de sterrenwachten in Ulrum en Groningen of zelfs een nachtelijke zeiltocht op de Waddenzee. Alle activiteiten staan op www.nachtvandenacht.nl/activiteiten.

Nacht van de Nacht

Ons land is een van de meest verlichte landen ter wereld. Dat kan donkerder en duurzamer. Door aanlichting van gebouwen en reclameverlichting ’s nachts te doven, en door bestaande verlichting vaker te dimmen of pas aan te laten gaan als er iemand langs komt, kan er veel geld en energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden voorkomen.

Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, het hormoon dat in het donker wordt aangemaakt, versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker[1].

Dark Sky Park

Het Nationaal Park Lauwersmeer heeft onlangs van de International Dark Sky Association (IDA) het predicaat Dark Sky Park gekregen. Lauwersmeer is daarmee het tweede gebied in Nederland met deze titel; de Boschplaat op Terschelling was de eerste.

Het Dark Sky Park predicaat zorgt ervoor dat duisternis in bepaalde gebieden beschermd en gekoesterd wordt. Het beleven van stilte en duisternis in de natuur, en het bewonderen van een heldere sterrenhemel, is voor veel mensen namelijk een bijzondere belevenis. Dankzij een Dark Sky certificaat kan men dit in Nederland blijven beleven.

Gedeputeerde Henk Staghouwer: ”Het is nog weinig bekend, maar op sommige dagen is zelfs het Noorderlicht te zien in het Lauwersmeergebied.” Hij is dan ook erg blij met de benoeming van het Dark Sky Park Lauwersmeer.

Zelf duisternis ervaren

Hoe het is om ’s nachts rond te lopen in het Dark Sky Park Lauwersmeer kan tijdens de Nacht van de Nacht op 29 oktober. Er worden zogenoemde dag- en nachtkaarten uitgedeeld, een programma met dag- en nachtactiviteiten in het Lauwersmeergebied voor de aankomende tijd. Bezoekers kunnen bovendien met verschillende boswachters op excursie.

Kijk voor meer informatie en opgave op www.nachtvandenacht.nl.
[1] Bron: Does Light Have a Dark Side? Nighttime illumination might elevate cancer risk, J. Raloff, Science News 1998, via www.nachtvandenacht.nl/lichtvervuiling/gevolgen/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen