Bevrijdingsfestival Groningen is er klaar voor: Stilstaan bij en vieren van Vrijheid

Foto: via Bevrijdingsfestival Groningen

Het Stadspark staat, vandaag vrijdag 5 mei opnieuw in het teken van het stilstaan bij en vieren van de vrijheid op het Bevrijdingsfestival Groningen (BFG) tijdens bevrijdingsdag.

Op een verhoging midden op de Drafbaan, pal in het zicht van de podia, staat een kapotgeschoten ambulance uit Oekraïne. Wie goed kijkt ziet dat ‘ie volledig kapot geschoten is. De wagen staat prominent op BFG om bewustwording te creëren voor wat er ondertussen allemaal gebeurt in de wereld. Er kan in de wagen gekeken worden en er staan mensen bij voor tekst en uitleg. Naast de ambulance staat een hoge toren met afbeeldingen van mensen die op de vlucht zijn en de tekst:#ONDERTUSSEN.

Ondanks het vieren en proosten op de vrijheid, zijn ondertussen miljoenen mensen op de vlucht voor een beter en veiliger leven.

Met drie podia vol muziek wordt de drafbaan van het Stadspark in Groningen één groot feestterrein. Luister naar Bente, The Opposites en Froukje. Of ga languit in het gras liggen in de Tuin voor de Vrijheid en kinderen kunnen zich uitleven bij de kinderactiviteiten. Er zijn schminkers, een henna tatoeëerder, graffiti kunstenaars en een sneltekenaar. Ook zijn er theatervoorstellingen met onder andere de goochelshow van Joris.

Vrijheidsmaaltijd

Bijna 500 mensen gaan met elkaar in gesprek over vrijheid en onvrijheid tijdens de Vrijheidsmaaltijd om 11.30 uur, dat voordat het festivalterrein open gaat plaatsvindt midden op het festivalterrein.

Aansluitend is om 12 uur, als het terrein open gaat, een openingsdans onder leiding van Bab-ad-Daar. Met zo’n 500 deelnemers belooft dit de grootste Dabke openingsdans van Nederland te worden!

Line-up

Op de mainstage staat ook dit jaar een diversiteit aan artiesten, op de Mohawk Sena Stage is overdag een Weide-wereld-achtige programmering en na 20.00 uur is deze stage omgetoverd tot dé Groninger Dance Stage! Opkomend en regionaal talent is te bewonderen op de Hit the North Stage.

Op de Mainstage staan Froukje (ambassadeur van de vrijheid), The Opposites, Goldkimono, MEROL, Prins S. en de Geit, SHANTEL & Bucovina club Soundsystem en Steeby & the Better Days.
Artiesten op de Mohawk SENA Stage zijn Bente, Ir Sais, Gyedu-Blay Amolley & his Sekondi Band, Jammah Tammah Groove Express, Pushin Wood soundsystem, sor, QuiQue
Groningen DANCE Stage: Jelte B2B Moxes, VERITY & TJADE
Hit the NORTH Stage: Dylamic Fred Goverde, Moonloops, Seb Zukini , Waterleaf, Jelle Mulder, Rommy Gabay, Never been to Berlin, DJ Swoolish

Ook dit jaar is er eten en drinken verkrijgbaar op de Drafbaan. Er is een gevarieerd aanbod van foodtrucks, van churros tot kebab, van de vegan snackwagen tot bully’s bratwurst. BFG is cashless en je kunt bij alle barren en foodstands met de pin betalen en er wordt gewerkt met een statiegeldsysteem. Voor de eerste beker krijgt de bezoeker bij de entree een beker token.

Bevrijdingsfestival Groningen is dit jaar weer gratis en start om 12.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen