Groninger Museum toont met 'Match' werk uit Rijksmuseum naast werk uit eigen collectie

04 mei 2023, 14:45 Nieuws
match campagnebeeld groninger museum
Het Groninger Museum toont vanaf 2 juli een werk uit het Rijksmuseum naast een werk uit het eigen collectie. 'Een intieme ontmoeting tussen twee topwerken, dat is 'Match', waarbij twaalf Nederlandse musea een werk tonen uit het Rijksmuseum naast een werk uit eigen collectie.

Twee meisjes

Voor het project Match ontvangt het Groninger Museum het werk Hollands meisje aan het ontbijt uit ca. 1756 van Jean-Étienne Liotard. Dit kunstwerk wordt gecombineerd met Meisje aan de pomp uit 1872 van de Nederlandse kunstenaar Matthijs Maris uit eigen collectie. De werken bevatten overeenkomsten: jonge vrouwen, volledig in gedachten verzonken, tijdens het verrichten van hun dagelijkse handelingen.
De musea die aan dit project meedoen liggen verspreid over Nederland; in elke provincie één. Zij hebben elk een passend topstuk uit het Rijksmuseum uitgezocht om te combineren met een topstuk uit eigen collectie.

Opening

Op 2 juli wordt Match geopend in het Groninger Museum. Vanaf 2 uur in de middag is er op deze dag een museumdocent aanwezig om met de belangstellende bezoekers aan de slag te gaan met een Kijk & Vergelijk opdracht. De landelijke (besloten) opening vindt plaats op 30 juni 2023 in Museum Henriette Polak, Zutphen.

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek waarin alle 24 werken staan afgebeeld. Twaalf schrijvers hebben een bijdrage geleverd aan het boek Match, waaronder de schrijver Splinter Chabot, programmamaker Cornald Maas, voormalig politicus Alexander Pechtold en schrijver Umayya Abu-Hanna.
Het tweespan is vanaf 2 juli tot en met 3 september gratis te bewonderen in Groningen.