Dronkemansbouwkunst: lezing over architect Frank Gehry

Guggenheim Museum in Bilbao
Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ MykReeve

NRC-journalist Bernard Hulsman geeft woensdagavond 23 maart een lezing over de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry en het deconstructivisme in de Remonstrantse kerk in Groningen.

Frank Gehry

Frank Gehry (1929) heeft onder andere het Guggenheim Museum in Bilbao ontworpen en de Fondation Louis Vuitton in Parijs. De Fondation Louis Vuitton werd eind oktober 2014 geopend en ligt in het Bois de Boulogne. Het gebouw bestaat uit verschillende witte bouwblokken.

Frank Gehry liet zich hierbij inspireren door het glazen Grand Palais en creëerde een bouwwerk dat wat weg heeft van een schip met bolle zeilen. Bernard Hulsman neemt de bezoekers tijdens deze Kunst In Zicht-lezing mee langs voorbeelden van wat hij ‘dronkemansbouwkunst’ noemt.

Deconstructivisme

In de architectuur is deconstructivisme een verzamelnaam voor een chaotisch ogende gebouw waarvan de afzonderlijke delen een onsamenhangend geheel lijken te vormen. Architect Frank Gehry was een van de eerste architecten die eind jaren zeventig schots en scheve gebouwen van golfplaat, roestig metaal en luxe houtsoorten begon te ontwerpen.

Groninger Museum

In Nederland zien we het deconstructivisme terug in de projecten van onder meer Mecanoo, Rudy Uytenhaak, Meyer en Van Schooten en Karelse van der Meer. De Kunsthal in Rotterdam van Rem Koolhaas is ook een goed voorbeeld. En natuurlijk niet te vergeten het Groninger Museum met het paviljoen van Coop Himmelb(l)au.

Het deconstructivisme is goed vertegenwoordigd in onze provincie. Toonaangevende architecten hebben er hun sporen nagelaten, zo zijn er ook ontwerpen van Peter Eisenman, Bernard Tschumi, Daniel Libeskind en Zaha Hadid in Groningen te vinden.

Bernard Hulsman

Deze lezing wordt gegeven door Bernard Hulsman (1958). Hulsman studeerde politieke wetenschappen en is sinds 1990 redacteur van NRC Handelsblad. Hij schrijft vooral over architectuur en stedenbouw. Daarnaast publiceerde hij in onder meer Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Archis, Items en Die Welt.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door de Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen.

Zo is er dit voorjaar in het Pinksterweekend een reis naar Parijs, waarbij onder andere de Fondation Louis Vuitton (ontworpen door Frank Gehry) wordt bezocht.
Tijd: 19.30 uur tot 21.30 uur Entree: € 12,50
Opgave: Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen

Locatie:

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden