Goed Gekozen: lezing over kunstwerken uit collectie Pleun en Mieke van Toledo

Landschap met bomen
Foto: Else Berg

Directeur Han Steenbruggen, directeur van Museum Belvédère in Oranjewoud geeft woensdag 24 februari een lezing over de tentoonstelling ‘Goed Gekozen’ in de Remonstrantse kerk in Groningen. Deze tentoonstelling is tot 6 maart te zien in Museum Belvédère in Oranjewoud.

‘Goed Gekozen’

De tentoonstelling ‘Goed Gekozen’ toont kunstwerken uit de collectie van het echtpaar Pleun en Mieke van Toledo. De collectie omvat meer dan honderd jaar moderne kunst uit de periode 1900 tot 2015.

Bij de zorgvuldig samengestelde selectie worden de verhalen achter de schilderijen onthuld. Die informatie bestaat behalve gegevens over de werken zelf ook uit anekdotes en herinneringen over bijvoorbeeld de wijze van verwerven van de werken.

Pleun en Mieke van Toledo

De collectie van het echtpaar behoort niet tot de grootste van ons land, vormt geen afspiegeling van de geschiedenis van de Nederlandse moderne kunst, maar onderscheidt zich in de hoge kwaliteit van gekozen werken.

In hun kijken, oordelen en beslissen leggen Pleun en Mieke van Toledo een opmerkelijke discipline aan de dag: “ze voelen goed aan wat kunsthistorisch en artistiek relevant is en beperken zich in de meeste gevallen tot één of enkele topstukken uit oeuvres”.

Vijf aandachtsgebieden markeren in chronologische volgorde de ontwikkeling van de verzameling: van het Hollands expressionisme, het Groninger expressionisme, de lyrisch abstracte schilderkunst en de generatie rond Zero tot de eigentijdse kunst.

Kunst In Zicht

Stichting Kunst in Zicht organiseert in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen deze lezing.

Serie lezingen

Dit is de tweede lezing van het nieuwe seizoen in de serie lezingen die Kunst in Zicht organiseert in de Remonstrantse kerk.

De aanvang: 19.30 – 21.30 uur
Entree: € 12,50

Opgave: Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen

Locatie:

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden