‘Game On – Experience 50 years of videogames’ opent zaterdag in Forum Groningen

Foto: Via Forum Groningen

Nog één dag en dan opent ‘Game on – Experience 50 years of videogames’. Forum Groningen presenteert vanaf zaterdag 2 oktober de grootste interactieve tentoonstelling over gamecultuur met de grootst speelbare collectie ter wereld ter ere van 50 jaar gamegeschiedenis.

Game On is een tentoonstelling die wereldwijd al door miljoenen bezoekers is bezocht. Voor deze speciale editie in Forum Groningen is de tentoonstelling uitgebreid met werk en games van Nederlandse studio’s: van pioniers uit de jaren 80 tot internationale kaskrakers als Horizon Zero Dawn.

1971 – 2021: 50 jaar gamegeschiedenis

Dit najaar is het 50 jaar geleden dat de eerste commerciële videogame werd uitgebracht. De release van Computer Space van Nolan Bushnell en Ted Dabney vond plaats in november 1971. Commercieel gezien is de gaming-industrie sindsdien uitgegroeid tot een booming sector die meer waard is dan Hollywood en de sportwereld samen. De impact van de gamewereld is onmiskenbaar. Anno 2021 zijn er wereldwijd miljarden gamers actief. Om deze 50 jaar gamegeschiedenis te vieren, opent zaterdag in Forum Groningen Game On.

Wat is er te doen en ontdekken op de tentoonstelling?

Uniek aan de tentoonstelling is dat bezoekers niet alleen een uitgebreid overzicht krijgen van de rijke evolutie van videogames, maar deze ook zelf kunnen ervaren. De show bevat de grootste speelbare collectie ter wereld: er zijn meer dan 120 arcadekasten, handheld games en game consoles. Bezoekers kunnen dus volop zelf gamen, maar ook van alles bekijken: originele illustraties en schetsen, concept art en marketingmateriaal geven fraai inzicht in het creatieve proces achter game-ontwikkeling. De tentoonstelling besteedt daarnaast aandacht aan het werk van Nederlandse makers.

Openingsweekend en meer programma rond Game On

Tijdens het openingsweekend op 2 en 3 oktober vind je ook buiten de expositiezalen volop games. Neem plaats achter het stuur van een mechanisch bestuurbare Fiat Panda en speel op groot scherm de iconische Nederlandse game Vakantieracer. Of show op zaterdag met je vrienden de beste dansmoves tijdens de Just Dance-wedstrijd. Er staan Playseats in de hal waarin je kunt racen. Verder kom je game-cosplayers tegen en staat het Smartlab in het teken van games.

De komenden maanden staat het Forum ook met andere programma’s stil bij gaming. Zo zijn er talks van gamemakers als Tomas Sala (The Falconeer) en Arjan Brussee (Epic Games / Fortnite). Er zijn kinderlezingen en -workshops over games maken. Er is een Playground met allerhande VR-games. Er zijn gametoernooien in het gebouw, en gamefilms als Lara Croft en Ready Player One. Gedurende de periode van de tentoonstelling wordt er nog programmering toegevoegd.

De tentoonstelling ‘Game On – Experience 50 years of videogames’ is te zien van zaterdag 2 oktober 2021 tot en met zondag 6 maart 2022.

Locatie: Forum Groningen, Nieuwe Markt 1 in Groningen

Kijk voor meer informatie: www.forum.nl/game-on

Lees ook: Forum Groningen presenteert dit najaar Game On – Experience 50 years of videogames

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden