Forum Groningen presenteert dit najaar Game On – Experience 50 years of videogames

Foto: © Dado Marietti

Forum Groningen presenteert dit jaar de grootste interactieve tentoonstelling over gamecultuur, genaamd ‘Game On – Experience 50 years of videogames’.

Game On is een tentoonstelling die wereldwijd al door miljoenen bezoekers – jong en oud – is bezocht. Voor deze speciale editie in Forum Groningen is de tentoonstelling uitgebreid met werk en games van Nederlandse studio’s: van pioniers uit de jaren ’80 tot internationale kaskrakers als Horizon Zero Dawn.

1971 – 2021: 50 jaar gamegeschiedenis

Dit najaar is het 50 jaar geleden dat de eerste commerciële videogame werd uitgebracht. De release van Computer Space van Nolan Bushnell en Ted Dabney vond plaats in november 1971.

De ontwikkelingen hebben zich sindsdien in rap tempo opgevolgd. Anno 2021 zijn er wereldwijd 3 miljard gamers actief en is het publiek diverser dan ooit. Commercieel gezien is de gaming-industrie uitgegroeid tot een booming sector die meer waard is dan Hollywood en de sportwereld samen. De sociale, culturele en technologische impact van de gamewereld is onmiskenbaar. Games overschrijden de grenzen tussen kunst en technologie en zijn een vast onderdeel van de populaire cultuur.

Om deze 50 jaar gamegeschiedenis te vieren, brengt Forum Groningen deze interactieve tentoonstelling naar Nederland.

Wat is er te doen en zien?

De Game On-tentoonstelling volgt de ontwikkeling van videogames in de afgelopen 50 jaar: van Computer Space en de Commodore 64 tot Street Fighter 5 en de PlayStation 5, en van Space Invaders en Pong tot Angry Birds en Halo. Game On staat ook stil bij nieuwe technologieën als virtual en extended reality.

Naast een uitgebreid overzicht van de rijke evolutie van videogames, kan iedereen deze ook zelf ervaren. De show bevat de grootste speelbare collectie ter wereld: er zijn meer dan 120 arcadekasten, handheld games en game consoles, waaronder veel originele, van bijvoorbeeld Pac-Man, Tetris, Minecraft, Just Dance en FIFA. Je kunt dus volop zelf gamen, maar er is ook van alles te bekijken: originele illustraties van Tomb Raider en schetsen van Space Invaders en World of Warcraft geven fraai inzicht in het creatieve proces achter game-ontwikkeling.

Ook, besteedt de tentoonstelling extra aandacht aan het werk van Nederlandse makers, waaronder Horizon Forbidden West, de langverwachte opvolger van Horizon Zero Dawn van de Amsterdamse studio Guerrilla Games.

” Game On – Experience 50 years of videogames’ vindt plaats van zaterdag 2 oktober 2021 tot en met zondag 6 maart 2022

Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 1 september 2021 via www.forum.nl/game-on

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden