Minder dan 900 coronapatiënten op de intensive care

Foto: Publiek Domein

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 44 gedaald tot onder de 900 patiënten. Het zijn er nu 861. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In Groningen was het aantal coronapatiënten op Groningse intensive care-afdelingen maandag gedaald naar 36. Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland (ROAZ NN). Ook is het aantal patiënten op de Groningse verpleegafdelingen gedaald naar 46 coronapatiënten.

Landelijk

Een week geleden lagen nog 1087 coronapatiënten op de ic. Exact drie weken geleden was de piek zelfs met 1424 coronapatiënten op de ic’s, op dinsdag 7 april.

Van de Nederlandse ic-patiënten met het coronavirus liggen er momenteel 832 in Nederland, 41 minder dan maandag. Verder verblijven 29 Nederlandse patiënten op intensivecareafdelingen in Duitsland. Dat zijn er drie minder dan maandag, doordat één van hen is overleden en de andere twee terug zijn in Nederland. Ook liggen er 399 mensen met andere aandoeningen op de ic’s. Dat zijn er 32 meer dan maandag.

“Een goed teken”, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Normaal gesproken liggen namelijk ongeveer 800 mensen op de ic’s. Artsen denken dat in de afgelopen weken veel minder mensen in ziekenhuizen zijn gekomen, waaronder ook patiënten met acute klachten. Ziekenhuizen vrezen dat er een ‘stuwmeer’ aan uitgestelde zorg aankomt en willen die reguliere zorg langzaamaan hervatten.

Het LCPS verwacht dat het aantal coronapatiënten op de ic’s in de komende weken daalt richting de 500. Het aantal niet-covid-patiënten zal waarschijnlijk juist stijgen richting de 800.

Kuipers waarschuwde nogmaals tegen een te snelle versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus. “Volgens het RIVM heeft 4 procent van de Nederlanders het coronavirus gehad en 96 procent nog niet. Als bij een tweede golf niet 4 maar 8 procent van de mensen besmet raakt, wordt het hier heel anders”.

Specialisten: meer doden in verpleeghuizen, te vroeg voor bezoek

Specialisten ouderengeneeskunde vinden het nog te vroeg om weer bezoek aan verpleeghuizen toe te staan, omdat het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in verpleeghuizen nog steeds toeneemt. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei maandag in een interview dat hij vanaf 11 mei bij wijze van proef weer bezoekers wil toelaten in een klein aantal verpleeghuizen.

Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso is “verrast door het benoemen van deze specifieke datum”. Tot nog toe zijn volgens cijfers uit patiëntenregistraties die Verenso verzamelt inmiddels 1403 verpleeghuispatiënten overleden die aan de ziekte Covid-19 leden, of van wie de behandelend arts dat vermoedde. Het aantal sterfgevallen is sinds afgelopen vrijdag met 218 toegenomen.

Actuele coronacijfers van dinsdag 28 april 2020

  • Positief geteste personen: 38.416 (+171);
  • Ziekenhuisopnames: 10.609 (+88);
  • Overleden personen: 4.566 (+48).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden