GGD Groningen: Eén nieuw sterfgeval en elf nieuwe besmettingen

Foto: Publiek Domein

Zaterdag is opnieuw één sterfgeval gemeld. Het totaal aantal overledenen uit de provincie Groningen door het coronavirus is nu zeven. Dat meldt de GGD Groningen vrijdagmiddag.

Ook zijn er elf nieuwe bevestigde besmettingen. Dat brengt het totaal op 260 personen met bewezen COVID-19 in de provincie Groningen. Het aantal werkelijke besmettingen in onze provincie ligt volgens de GGD hoger omdat niet alle inwoners met klachten worden getest.

Ziekenhuisopnames

In de provincie Groningen liggen vrijdagmorgen om 10.00 uur 61 patiënten op de Intensive Care én 62 patiënten op een speciale verpleegafdeling. In totaal waren 239 patiënten opgenomen in de ziekenhuizen in de Noordelijke provincies. Hiervan komen 80 patiënten uit andere regio’s. Dat meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland (ROAZ NN) Vrijdagmiddag.

UMCG

Het aantal opgenomen patiënten met corona-besmetting in het UMCG is 55 patiënten. Daarvan liggen 44 personen op de Intensive Care. De anderen liggen op de speciaal daarvoor vrijgemaakte verpleegafdeling.

Aantal besmette UMCG-medewerkers

Van de 2215 medewerkers die getest zijn, bleken 84 medewerkers besmet met het nieuwe coronavirus. Voor de 5de dag op rij is daar niemand bij gekomen, meldt het UMCG. De medewerkers hebben volgens het UMCG allemaal milde klachten, sommigen zijn inmiddels hersteld en weer aan het werk.

Bijna kwart patiënten werkzaam in zorg

Van alle 23.097 Nederlanders bij wie het coronavirus is vastgesteld, werkt 24 procent in de zorg. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

“Zo is 56 procent van alle meldingen uit Groningen afkomstig van zorgmedewerkers. In Noord-Brabant zijn dit 11 procent van de meldingen tot nu toe.”

Sinds maandag worden huisartsen, thuiszorgers en medewerkers in verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg vaker getest op het nieuwe coronavirus.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald naar 1384. Donderdag waren het er 1417, een daling van 33. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag bekend. Het aantal Nederlandse ic-patiënten in Duitsland is gestegen van 56 naar 58. Steeds meer mensen verlaten de intensive cares, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Het nieuwe coronavirus heeft tot nu toe zeker 2511 dodelijke slachtoffers geëist, 115 meer dan 24 uur eerder bekend was.

Coronacijfers van vrijdag

  • Positief geteste personen: 23.097 (+1.335);
  • Ziekenhuisopnames: 8.197 (+225);
  • Overleden personen: 2.511 (+115).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden