Groot onderzoek in Noord-Nederland naar risicofactoren voor coronavirus

Foto: Publiek Domein

Deze week start in Noord-Nederland een grootschalig onderzoek naar de risicofactoren voor het nieuwe coronavirus op initiatief van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Aletta Jacobs School of Public Health en Lifelines.

Ruim 135.000 noorderlingen, deelnemers van de onderzoeksprogramma’s Lifelines en NEXT krijgen hiervoor de komende tijd per e-mail wekelijks een vragenlijst toegestuurd. Hun antwoorden worden gekoppeld aan data van biobank Lifelines om zowel erfelijke als omgevingsfactoren op te sporen die mede bepalen of iemand ernstig ziek wordt van het coronavirus of juist milde klachten ontwikkelt.

Verspreiding in kaart

Dankzij dit onderzoek wordt ook in kaart gebracht hoe de verspreiding van het coronavirus over de komende maanden in de drie noordelijke provincies verloopt. Deze kennis kan helpen om in de toekomst bij andere infectieziekten nauwkeuriger te kunnen voorspellen wat er zal gebeuren.

De antwoorden worden gecombineerd met eerder verzamelde data, waaronder ook genetische informatie.

Hoofdonderzoeker prof. dr. Lude Franke, Hoogleraar Genetica licht toe: “Met dit onderzoek willen we zien of er verschillen in het DNA te vinden zijn tussen mensen die ernstig ziek zijn geworden door het coronavirus en mensen die milde symptomen hebben gehad.”

Invloed op mentale gezondheid

Ook wordt met dit onderzoek onderzocht in hoeverre het coronavirus invloed heeft op het welzijn en welbevinden van de noorderlingen. Worden mensen somber of angstig? Heeft dit effect op hun eetgedrag en gezondheid? Hoe raakt het hun dagelijkse leven, waaronder het werk? En wat voor effecten gaat dit op de langere termijn hebben?

Deelname voor Lifelines-deelnemers

Alleen deelnemers aan de onderzoeksprogramma’s Lifelines en Lifelines NEXT worden uitgenodigd voor dit onderzoek. Ze ontvangen de uitnodiging per e-mail.

Het Lifelines corona-onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de Universiteit van het Noorden, een collectief van noordelijke kennisinstellingen.

Meer informatie is te vinden op www.lifelines.nl/covid19.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden