Maatregelen ziekenhuizen op coronavirus

Foto: Publiek Domein

Woensdag werd bekend dat in de provincie Groningen bij twee patiënten de besmetting met het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Het gaat om een 21-jarige studente uit de stad Groningen en een 62-jarige vrouw uit Nieuwe Pekela.

De 62-jarige patiënte is opgenomen in het Ommelander Ziekenhuis. De vrouw wordt in strikte isolatie verzorgd, meldt het ziekenhuis. Om patiënten veilig te verplegen zijn in het ziekenhuis 24 isolatiekamers beschikbaar. Daarnaast zijn er maatregelen dat per patiënt één bezoeker per keer is toegestaan, mits deze geen klachten heeft. Ook zijn alle bijeenkomsten en afspraken met externe partijen geannuleerd tot nader orde. Kijk hier voor meer informatie.

UMCG

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft samen met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) besloten alle onderwijsactiviteiten met UMCG-docenten tot 4 april te annuleren.

Met deze maatregelen wordt geprobeerd het nieuwe coronavirus buiten het ziekenhuis te houden, meldde het UMCG woensdag.

De maatregel betekent dat alle studieactiviteiten voor de opleidingen Geneeskunde, Tandheelkunde en Bewegingswetenschappen zijn geannuleerd. Daar waar mogelijk wordt online onderwijs ingezet. Voor stages en co-schappen geldt dat het UMCG hen ziet als medewerkers van het UMCG en voor hen het medewerkersbeleid geldt.

Overige maatregelen zijn onder andere niet op bezoek komen bij patiënten als je hoest of vekouden bent, koorts hebt of uit een besmet gebied komt. Ook worden er geen handen geschud.

Daarnaast gaan bijeenkomsten in maart niet door als er meer dan 30 deelnemers van buiten of patiënten bij aanwezig zijn en ook alle publiekslezingen zijn afgelast. Kijk hier voor meer informatie: umcg.nl 

Martini Ziekenhuis

In het Martini Ziekenhuis gelden ook maatregelen als geen hand geven en vraagt het ziekenhuis ‘patiënten en bezoekers met nadruk om vaker hun handen te wassen en te hoesten/niezen in hun elleboog’. “Handhygiëne is namelijk de belangrijkste maatregel om het risico van overdracht te verminderen”, aldus het ziekenhuis.

Daarnaast gaan alle geplande evenementen en bijeenkomsten in maart en april niet door. Verder gelden dezelfde bezoekregeling als hier bij het UMCG.

Kijk voor meer informatie: martiniziekenhuis.nl.

Pandemie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus woensdag bestempeld als een pandemie, een wereldwijde epidemie.

Actuele informatie en vragen

Actuele informatie en vragen & antwoorden over het coronavirus zijn te vinden op de website van het RIVM.

De overheid heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor vragen over het coronavirus: 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden