UMCG: Blijf vitamine B12 gebruiken bij medisch tekort

Foto: De Redactie

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben deze week een waarschuwing gegeven over de mogelijke gezondheidsrisico’s van veel vitamine B12. Dit heeft voor onduidelijkheid gezorgd, en leidde tot vragen en onrust bij patiënten en behandelaars. ‘Dit is nooit onze bedoeling geweest’, meldt het UMCG.

Onderzoek vereist nuance

Het onderzoek van het UMCG dat afgelopen week in Jama Network Open verscheen, toont een associatie aan in de algemene bevolking tussen hogere vitamine B12-spiegels en vroegtijdige sterfte. Het is onduidelijk of er een direct oorzakelijk verband is. Meer onderzoek is nodig om te weten of, en zo ja hoe, hoge vitamine B12-spiegels een oorzakelijke relatie met voortijdige sterfte hebben.

Belang van supplementen bij tekort

Mensen met een medische indicatie voor het aanvullen van een vitamine B12-tekort waren expliciet uitgesloten van het onderzoek. Volgens het UMCG moeten zij de supplementen op de door hun behandelaar voorgeschreven wijze door blijven gebruiken.

De waarschuwing die de onderzoekers hebben gegeven voor hoge doses vitamine B12, is uitsluitend bedoeld voor mensen die vitamine B12-supplementen nemen zonder aangetoond lichamelijk tekort. Omdat de gezondheidsrisico’s van veel vitamine B12 niet bekend zijn, waarschuwen zij voor het feit dat veel supplementen een veelvoud bevatten van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2,8 microgram per dag.

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden