UMCG: Hoger diabetesrisico bij lager opgeleiden ondanks gezonde voeding

Foto: Pixabay/ CC0

Lager opgeleiden die een gezond voedingspatroon hebben, hebben een twee keer zo hoog diabetesrisico dan hoger opgeleiden met een gezond voedingspatroon. Dat concludeerden wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) na analyse van de gegevens van ruim 90.000 Nederlanders.

De onderzoekers publiceerden hun resultaten vorige week in EClinical Medicine, gepubliceerd door The Lancet, meldde het UMCG vrijdag.

Onderzoekster Petra Vinke en haar collega’s van de afdelingen Nierziekten en Epidemiologie onderzochten met behulp van gegevens uit de LifeLines biobank de relatie tussen voeding en het risico op diabetes. Ze analyseerden of deze relatie werd beïnvloed door sociaaleconomische status, bekeken aan de hand van opleidingsniveau.

Voedingspatroon

Uit het onderzoek bleek bij lager opgeleiden gemiddeld een ongezonder voedingspatroon een hoger risico op diabetes gevonden werd. Opmerkelijk was echter dat het diabetesrisico bij lager opgeleiden ook bij een gezond voedingspatroon tweemaal hoger is dan bij hoger opgeleiden met een even goede voeding. Hieruit concluderen de onderzoekers dat diabetes bij lager opgeleiden vaker door een combinatie van oorzaken wordt veroorzaakt.

Een gangbare aanpak in de huisartsenpraktijk, namelijk het verbeteren van het voedingspatroon, is volgens de onderzoekers veel effectiever bij hoger opgeleiden dan bij lager opgeleiden. Beter inzicht in de rol van bijkomende risicofactoren bij sociaaleconomische gezondheidsverschillen is nodig om te komen tot een preventiestrategie die werkzaam is in alle lagen van de samenleving.

De heersende opvatting is dat de sociaaleconomische verschillen in gezondheid, in dit geval type 2 diabetes, te wijten zijn aan verschillen in leefstijl, zoals een ongezonder voedingspatroon in lager opgeleiden.

Diabetes

Bijna 1.2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, waarvan ruim 90 procent type 2 diabetes. Dat is bij zo’n 1.1 miljoen Nederlanders, oftewel ongeveer 1 op de 15 Nederlanders. Bij lager opgeleiden komt diabetes ongeveer twee keer zo vaak voor dan bij hoger opgeleiden.

Algemeen bekend is dat naast veroudering en erfelijkheid factoren als weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten en roken de kans op diabetes type 2 verhogen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden