De juiste hartzorg op de juiste plek

Foto: © UMCG

Nog geen tien maanden na de start van het samenwerkingsverband HartNet Noord-Nederland zijn de eerste resultaten al zichtbaar.

Vanaf 1 april werken de deelnemende ziekenhuizen nauw samen bij twee veelvoorkomende cardiologische behandelingen. Daardoor kunnen hartpatiënten in Drenthe en Groningen sneller terug naar hun eigen cardioloog en is dubbele diagnostiek niet langer nodig.

HartNet Noord-Nederland startte in juni 2018 als een samenwerkingsverband tussen het Martini Ziekenhuis, het Ommelander Ziekenhuis Groningen, het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Hartzorg zo dicht mogelijk bij

Het doel van de samenwerkende ziekenhuizen en huisartsen in HartNet Noord-Nederland is om hartpatiënten in Groningen en Drenthe de beste hartzorg te bieden. Als het kan krijgen patiënten hun hartzorg zo dicht mogelijk bij huis: bij de eigen huisarts of het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Zo nodig gebeurt een complexe behandeling soms iets verder weg in een gespecialiseerd ziekenhuis. Zo krijgen patiënten altijd de juiste hartzorg op de juiste plek.

Betere zorg door regionale zorgpaden

“De afdelingen Cardiologie van de deelnemende ziekenhuizen hebben de afgelopen maanden intensief met elkaar overlegd hoe we de hartzorg kunnen verbeteren”, zegt cardioloog Radboud van Roosmalen van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. “Voor twee veel voorkomende behandelingen zijn we per 1 april gestart met gezamenlijke zorgpaden.”

Een zorgpad is een set van standaard afspraken wie welke zorg levert, op welke manier en op welk moment. De eerste twee zorgpaden die nu binnen HartNet zijn geregeld, zijn die voor EFO en ablatie (een onderzoek en aanvullende behandeling van hartritmestoornissen) en TAVI (implantatie van een kunst-aortaklep via de lies).
De komende maanden starten de ziekenhuizen ook met zorgpaden voor drie andere hartinterventies, namelijk de CABG (bypassoperatie), PCI (dotterbehandeling) en het implanteren van cardiale devices zoals pacemakers en ICD’s.

Gespecialiseerd en vertrouwd

Het resultaat van deze vernieuwende aanpak is dat patiënten na een van de vijf genoemde ingrepen veel eerder terug naar hun eigen cardioloog kunnen worden verwezen. “HartNet Noord-Nederland garandeert de beste kwaliteit van hartzorg in Groningen en Drenthe”, vertelt cardioloog Christiane Geluk van het Martini Ziekenhuis.

“De samenwerking binnen HartNet maakt het mogelijk dat patiënten voor specifieke hartinterventies naar een gespecialiseerd ziekenhuis gaan. Als de patiënt stabiel is kan hij voor verder herstel en controle in zijn vertrouwde ziekenhuis terecht. De ziekenhuizen zorgen uiteraard voor een zorgvuldige begeleiding van patiënt en naasten bij een soepele overgang van en naar het eigen ziekenhuis.”

HartNet zorgt er verder voor dat een patiënt hetzelfde hartonderzoek niet eerst in zijn eigen ziekenhuis hoeft te ondergaan en daarna opnieuw in het gespecialiseerde ziekenhuis. Dit scheelt de patiënt tijd.

Nog meer afspraken in de toekomst

De samenwerkingspartners van HartNet gaan in de toekomst nog meer afspraken maken, niet alleen met elkaar maar ook met de huisartsen in Drenthe en Groningen. Samen met huisartsen en patiënten worden regionale zorgpaden ontwikkeld voor alle grote groepen hart- en vaatziekten. Dit bestaat al voor boezemfibrilleren maar volgt ook voor kransslagaderziekten en hartfalen. Het streven van HartNet is dat hartzorg zo dicht mogelijk bij huis wordt geleverd, en alleen als het echt moet in het ziekenhuis. Stap voor stap zorgt HartNet er zo voor dat de patiënt op iedere plek dezelfde optimale zorg ontvangt, zodat deze in heel Groningen en Drenthe is gegarandeerd.

In april 2019 treedt ook Treant Zorggroep officieel toe tot het samenwerkingsverband. Het initiatief wordt ondersteund door huisartsen, patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen