Nierschade effectief opgespoord door eenvoudige urinetest

Foto: Mohamed Hassan via Pixabay

Onderzoek naar het vroeg opsporen van nierschade met een eenvoudige urinetest blijkt succesvol. Dat blijkt uit een onderzoek van Ron Gansevoort, hoogleraar Nierziekten van het UMCG.

“Dit is een belangrijke stap in de richting van bevolkingsonderzoek naar nierschade”, aldus Ron Gansevoort, hoogleraar Nierziekten van het UMCG. Samen met collega-onderzoekers publiceerde hij donderdag de onderzoeksresultaten van deze studie in het prestigieuze wetenschappelijk magazine The Lancet.

Uit eerder onderzoek onder deelnemers van PREVEND en Lifelines was al gebleken dat teveel eiwit in de urine een signaal is van nierschade. Nierschade die onbehandeld blijft kan later tot nierfalen én hart- en vaatziekten leiden, met vaak ernstige gevolgen. Nierschade wordt vaak pas veel te laat ontdekt, omdat de meeste mensen pas klachten krijgen als hun nierfunctie gedaald is tot onder de 25%. Dan is de nierschade inmiddels onomkeerbaar en zijn er vaak ook hart- en vaatziekten ontstaan.

Vroeg opsporen van nierschade is dus essentieel. Als de nierschade op tijd ontdekt wordt, is er met aanpassing van de leefstijl en medicatie veel schade aan zowel nieren als hart en vaten te voorkomen. Dat is goed voor de patiënt, maar ook voor de hele samenleving. Zo’n 1.7 miljoen Nederlanders heeft chronische nierschade. Veel van deze mensen overlijdt aan hart- en vaatziekten en 18.000 mensen moeten uiteindelijk dialyseren of krijgen een niertransplantatie. Het is daarmee een grote kostenpost binnen de gezondheidszorg.

Inmiddels wordt eiwitverlies wereldwijd gebruikt als indicator van nierschade. Komend najaar komt er een vervolgonderzoek. Het uiteindelijke doel is een landelijk bevolkingsonderzoek, bijvoorbeeld door de urinetest te combineren met het al bestaande onderzoek naar darmkanker.

Deze kennis is rechtstreeks te danken aan de medewerking van loyale Groningers, waarvan er vele duizenden al 25 jaar lang trouw deelnemen aan wetenschappelijk onderzoeken van PREVEND en Lifelines.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen