Lifelines-deelnemers krijgen ‘pillenpaspoort’

Foto: Publiek Domein

Deelnemers van Lifelines NEXT krijgen deze maand hun farmacogenetisch paspoort aangeboden. In dit paspoort staat wat je DNA doet met medicijnen.

Komend jaar krijgen in totaal 15.000 Lifelines deelnemers hun farmacogenetisch paspoort, in een speciale app: Gen en Geneesmiddel. In de app staat uitgelegd wat de invloed van hun DNA-profiel is op hun verwachte medicijngevoeligheid. Het profiel kunnen ze downloaden en delen met hun eigen zorgverlener om hun medicijnen goed af te stemmen.

De opbouw van bepaalde genen in je DNA kan de werking van medicijnen beïnvloeden. Zo kan jouw DNA ervoor zorgen dat je bepaalde medicijnen sneller opneemt of juist langzamer. Met deze informatie kunnen bijwerkingen door een te hoge dosering of juist een gebrek aan werking wegens onderdosering voorkomen worden.

Projectleider van het paspoort Jackie Dekens: ‘In het project onderzoeken we hoe deelnemers het vinden om informatie over hun erfelijke medicijngevoeligheid te ontvangen. Daarnaast willen we graag weten of de informatie duidelijk en volledig is, zodat we dit in de toekomst nog beter kunnen afstemmen op de behoefte van mensen. Ons doel is dat alle burgers in Nederland uiteindelijk een farmacogenetisch paspoort kunnen krijgen en met een passende individuele dosering, zorg op maat krijgen en beter geholpen kunnen worden.’

‘Onjuiste dosering kan catastrofale gevolgen hebben’

Het farmacogenetisch paspoort kan een zorgverlener in de toekomst ook aanvragen als een patiënt niet goed reageert op de voorgeschreven medicijnen of als een patiënt gaat beginnen met medicijnen. Jackie Dekens: ‘In ons oncologie- en transplantatiecentrum gaan we het farmacogenetisch paspoort ook uitrollen. Bijvoorbeeld voor het medicijn dat bij orgaantransplantaties gebruikt wordt om afstoting van een orgaan te voorkomen. Bij dit middel bestaat tussen personen veel variatie in de mate van opname. Juist bij deze patiënten kan een onjuiste dosering catastrofale gevolgen hebben. Het paspoort kan hier het verschil maken.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen