Minister: ‘Kinderhartchirurgie blijft in Groningen’

Foto: Archief De Redactie

Het UMCG in Groningen behoudt de afdeling voor kinderhartchirurgie. Dat heeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid maandag bekendgemaakt, meldt RTL Nieuws.

De kinderhartchirurgie in ons land gaat geconcentreerd worden Groningen en Rotterdam en dat houdt in dat de afdelingen in het UMC in Utrecht en het LUMC in Leiden moeten sluiten.

Momenteel zijn er vier centra waar kinderen met aangeboren hartafwijkingen kunnen worden geopereerd. Kuipers zijn voorganger besliste ruim een jaar geleden dat Groningen en Leiden moesten sluiten. Kuipers nam dit in eerste instantie over, maar hierop volgde veel verzet. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kwam daar tegen in het verweer. Volgens de toezichthouder was het voorgenomen sluiten ‘onwenselijk’.

Het sluiten van de centra voor gespecialiseerde hartzorg in onder andere Groningen zou volgens de NZa de toegankelijkheid van zorg regionaal wegnemen.

Een maand geleden gaf Kuipers de koepelorganisatie van de universitaire ziekenhuizen nog de mogelijkheid om gezamenlijk te bpealen welke centra de deuren moesten sluiten. Vorige week werd bekendgemaakt dat de ziekenhuizen er niet uit kwamen.

Minister Kuipers schrijft aan de Kamer dat het een voorlopig besluit is. De ziekenhuizen krijgen de mogelijkheid om op zijn besluit te reageren. Wel blijkt dat hij vindt dat het Erasmus MC in Rotterdam de beste papieren heeft, en dat het goed is om zo mogelijk ook nog een centrum buiten de Randstad te hebben. Dat betekent dat Utrecht en Leiden afvallen. Er komt ook een overgangsperiode van 2,5 jaar om de ziekenhuizen en de patiënten te helpen bij de voorbereiding.

Lees ook: 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen