Ziekenhuizen niet eens over kinderhartchirurgie, minister aan zet

Foto: Archief De Redactie

De academische ziekenhuizen, waaronder het UMCG, kunnen het niet eens worden over een gezamenlijk advies over de concentratie van kinderhartchirurgie. Dat meldt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) in een brief aan Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid.

De minister had de ziekenhuizen om een advies gevraagd, maar de ziekenhuizen zeggen dat ze geen goed zicht hebben “op de daadwerkelijke effecten op de overige zorg”. Daarom is volgens hen de minister nu aan zet, laat de NFU weten.

Nederland telt momenteel vier centra waar kinderen kunnen worden geopereerd aan aangeboren hartafwijkingen. Dit zijn Rotterdam, Utrecht, Groningen en een samenwerking van Amsterdam en Leiden. De minister wil dat er straks twee centra overblijven.

Na een eerder besluit van minister Hugo de Jonge sprak Kuipers ook zijn voorkeur uit voor alleen Rotterdam en Leiden. Daardoor zouden de centra in Groningen en Leiden niet meer de juiste zorg kunnen leveren. Bovendien betekent dit een enorme reisafstand voor de patiënten en hun ouders door regionale spreiding.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen