UMCG: Nieuwe meetmethode herkent verborgen ondervoeding bij patiënten beter

Foto: Pixabay

Een nieuwe meetmethode zort voor betere herkenning van ondervoeding bij ziekenhuispatiënten. Dat blijkt uit een onderzoek waarop diëtiste Iris van Vliet van het UMCG vrijdag promoveert.

om risico op ondervoeding vast te stellen zorgt ervoor dat dit risico beter wordt herkend bij ziekenhuispatiënten, Meer dan een derde van de in het ziekenhuis opgenomen patiënten met overgewicht bleek een verhoogd risico op ondervoeding te lopen, ook bij patiënten met overgewicht. . Ook het meten van spiermassa leidde tot betere opsporing van ondervoeding.

Door vergrijzing en de toename van het aantal mensen met overgewicht groeit het aantal mensen met chronische ziekten. Maar ook ondervoeding komt nog veel voor; vooral in de zorg en met verstrekkende negatieve gevolgen voor de gezondheid. Aangezien overgewicht het signaleren van ondervoeding kan bemoeilijken en overgewicht steeds meer voorkomt, onderzocht Iris van Vliet mogelijkheden dit te verbeteren.

Nieuwe meetmethoden

Voor haar onderzoek ging Iris van Vliet op vier verschillende verpleegafdelingen van het UMCG na hoe de opsporing van ondervoeding bij de daar opgenomen patiënten verliep. Bij hen werd de huidige meetsystematiek (de MUST-screening) vergeleken met een nieuwere methode van meting, de screening en beoordeling met de zogeheten PG-SGA (SF).

Deze laatste methode is minder gericht op het gewicht en meer op risicofactoren voor ondervoeding, zoals klachten die de voedingsinname kunnen bemoeilijken (zoals misselijkheid of slikproblemen). Ook deed zij onderzoek naar ondervoeding bij niertransplantatiepatiënten door spiermassa te meten.

Beter herkennen risico op ondervoeding bij ziekenhuis patiënten

Uit haar onderzoek blijkt dat met een PG-SGA SF methode, 2.5 keer zoveel risico op ondervoeding wordt gevonden als met de huidige MUST-screening. Het verschil in signalering was vooral groot bij patiënten met overgewicht.

Uit haar onderzoek blijkt verder dat ondervoeding nóg meer voorkomt bij ontslag dan bij opname in het ziekenhuis, namelijk 36 procent gemeten met de PG-SGA SF. Van de aanvankelijk nog goed gevoede patiënten, gaat 30 procent ondervoed met ontslag uit het ziekenhuis.

Ondervoeding bij niertransplantatiepatiënten

De studie van Van Vliet onder patiënten die een niertransplantatie hebben ondergaan, toont aan dat 1 op de 7 van hen ondervoed is. Dit kan echter nauwelijks worden vastgesteld op basis van hun gewicht, omdat bijna een kwart van hen overgewicht heeft. Het overgrote deel van deze ondervoeding berust op het feit dat zij nog maar erg weinig spiermassa hebben. Spiermassa en spierkracht worden echter nog niet standaard gemeten tijdens de controles in het ziekenhuis.

Van Vliet pleit in haar onderzoek voor betere signalering, meer onderzoek en een sterkere positie van diëtetiek in het ziekenhuis. Volgens haar blijft het herkennen en voortzetten van de behandeling van ondervoeding ook na de ziekenhuisopname heel belangrijk. ‘Dit vraagt om een ketenaanpak en een nauwe samenwerking met zorgpartners in de regio’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen